ΤΕΤΑΡΤΗ 8/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΥΠΑΙΘΡΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΠΑΙΘΡΟΣ

13/2/2018

Φόβοι για περικοπή των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ στους αγρότες της Κρήτης

Φόβοι για περικοπή των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ στους αγρότες της Κρήτης

Με το φόβο της περαιτέρω μείωσης των κοινοτικών επιδοτήσεων μετά το 2020 ζούν οι αγρότες και στην Κρήτη καθώς η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα είναι όπως την γνώριζαν.

Τα σενάρια είναι πολλά όπως επίσης και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε ,γεγονός θα στερήσει πολύ μεγάλο ποσό για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής, ενώ η αύξηση των κονδυλίων για ασφάλεια, άμυνα και προσφυγικό θα αντλήσει κεφάλαια από τις άλλες πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης.
Η αναθεώρηση της ΚΑΠ, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, έρχεται λόγω της συζήτησης στην ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό μετά το 2020. Η πρόταση από την Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα κατατεθεί στο τέλος Μαΐου και τότε θα ληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιμέρους πολιτικές όπως η ΚΑΠ.

Οι αγρότες της Κρήτης και οι φόβοι τους
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης μιλώντας στο ekriti.gr οι αγρότες ζουν με το φόβο νέας μείωσης των επιδοτήσεων μετά το 2020 ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα εάν θα υπάρχει ακόμα ΚΑΠ.
Νέα μείωση των επιδοτήσεων θα είναι καταστροφική, είπε, για τους παραγωγούς θυμίζοντας ότι το 2015 η χώρα μας ελάμβανε 2 δις 127 εκατ. ευρώ αγροτικές ενισχύσεις που από την χρονιά αυτή και έπειτα μειώθηκαν στα 1 δις 857 εκατ. μέχρι το 2020.
Εάν δεν διατηρηθεί έστω αυτό το ποσό ή και να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή δεν θα μπορεί να στηριχθεί επεσήμανε ο κ.Τζωρτζάκης.
"Φορολογία,εισφορές καθιστούν αδύνατη την αύξηση της παραγωγής και εάν μειωθούν και οι επιδοτήσεις τότε θα μιλάμε για συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόσο το brexit όσο και οι ανάγκες για την άμυνα, την ασφάλεια και τη μετανάστευση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κοντά στα 23 δισ. ευρώ την ώρα που η ΚΑΠ απορροφά περίπου 40 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Αυτά τα χρήματα, τα 23 δισ. ευρώ, θα πρέπει να βρεθούν για να είναι ικανοποιητικός ο προϋπολογισμός. Από πού θα βρεθούν;

"Αυτό είναι το μέγα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών τα κράτη-μέλη. Από το Ταμείο Συνοχής και την ΚΑΠ. Αν όχι, θα πρέπει οι χώρες μέλη να συμβάλουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό αντί του 1%, ένα ποσοστό του προϋπολογισμού τους κοντά στο 1,1-1,4%. Κι ενώ έπεσαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, ακόμα και για μείωση της ΚΑΠ κατά 50% και κατάργηση των άμεσων επιδοτήσεων, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, τα σενάρια που επεξεργάζεται η Κομισιόν είναι μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 10%". Αυτό τουλάχιστον διαρρέεται ανεπίσημα, χωρίς να έχει γίνει καμία ανακοίνωση ακόμη σε επίπεδο αξιωματούχων.

Όπως λοιπόν επισημαίνουν αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη από την Κρήτη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποστεί και άλλη μία πίεση, "που θα έχει ως στόχο την εξωτερική σύγκλιση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών ενών ήδη έχει τεθεί το θέμα από άλλα κράτη-μέλη. Κι αυτό επειδή η Ελλάδα αναλογικά λαμβάνει πολύ υψηλές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τις χώρες του πρώην ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ, που μπήκαν στην Ε.Ε. μετά το 2007.

Οι αγρότες πρέπει να έχουν ενισχυμένο εισόδημα και πρέπει να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν και στην κυβέρνηση ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η Κομισιόν σε πρόσφατη ανακοίνωσή της διατηρεί τους δύο πυλώνες και τις άμεσες ενισχύσεις, και απορρίπτει κάθε ισχυρισμό για κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για την νέα ΚΑΠ

Σύνοδος Κορυφής, συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις 23 Φεβρουαρίου

Εκτίμηση επιπτώσεων Μάρτιος 2018

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Μαρτίου 2018

Πρόταση για Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο Μάιος του 2018

Νομοθετικές προτάσεις ΚΑΠ Μάιος/Ιούνιος 2018

Οι προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2020

Διατήρηση άμεσων ενισχύσεων

Σύγκλιση μεταξύ κρατών-μελών

Δικαιότερη κατανομή

Προσανατολισμός προς την αγορά

Ενίσχυση θέσης γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα

Εξετάζονται:

Ανώτατα όρια ενισχύσεων

Φθίνουσα πορεία ενισχύσεων για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις

Για τους νέους γεωργούς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να προωθήσουν ρυθμίσεις για τη γη, τη φορολόγηση, τον χωροταξικό σχεδιασμό κ.λπ.

Για τη διαχείριση κινδύνων στον αγροτικό τομέα εξετάζεται η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου και το μέτρο της προληπτικής αποζημίωσης

Να σημειωθεί ότι η κάθε χώρα θα υποβάλει στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ και θα εγκρίνεται από την Επιτροπή.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά την υποβολή του στρατηγικού σχεδίου από την κάθε χώρα για την εφαρμογή της ΚΑΠ - κάτι που δεν συμβαίνει με την τρέχουσα ΚΑΠ - η Κομισιόν δεν θα ελέγχει επιλεξιμότητα εκτάσεων και δικαιούχων (δειγματοληπτικός έλεγχος), αλλά απόδοση και αποτελεσματικότητα φορέων και υπηρεσιών.

Η επόμενη ΚΑΠ συνδέεται και με ένα θέμα που εξελίσσεται σε μείζον για τη γεωργία και το οποίο αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ekriti.gr