ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΥΓΕΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΓΕΙΑ

7/12/2015

Ο ιός της γρίπης και η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού

Ο ιός της γρίπης και η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που αφορά το αναπνευστικό σύστημα. Στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτοιάται, αλλά οι επιπλοκές της μπορούν να αποβούν μοιραίες. Υψηλότερο κίνδυνο παρουσίασης επιπλοκών έχουν τα παιδιά <5 ετών (κυρίως <2 ετών), οι ενήλικοι >65 ετών, οι έγκυοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Τα συμπτώματα της γρίπης αρχικά είναι παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος, καταρροή και κυνάγχη. Στη συνέχεια παρουσιάζεται πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες, κεφαλαλγία, ξηρός βήχας, αδυναμία κ.α. Τις περισσότερες φορές,όπως προαναφέρθηκε, η γρίπη αυτοιάται και ο ασθενής δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ιατρό. Όσοι όμως ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους προς αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Ο ιός της γρίπης μεταφέρεται με τα σταγονίδια όταν ο ασθενής βήχει, πτερνίζεται ή ακόμα κι όταν μιλάει. Τα σταγονίδια μεταφέρονται είτε με άμεση εισπνοή ή από κάποια αντικείμενα, στα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας. Οι ασθενείς μεταδίδουν από τη πρώτη μέρα και για περίπου 5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το διάστημα αυτό όμως μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την περίπτωση.

Ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς παρουσιάζοντας νέα στελέχη. Αν κάποιος έχει νοσήσει στο παρελθόν, ο οργανισμός του θα φέρει αντισώματα για το συγκεκριμένο στέλεχος και αν οι μελλοντικές επαφές με τον ιό είναι με παρόμοιο στέλεχος, τα αντισώματα θα αποτρέψουν τη νέα λοίμωξη ή θα ελαττώσουν τη συμπτωματολογία της. Τα αντισώματα αυτά όμως, όπως κι αυτά του αντιγριπικού εμβολίου, δε μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις από νέα στελέχη.

Παρόλο που ο ιός της γρίπης συχνά αυτοιάται, σε άτομα υψηλού κινδύνου ο ιατρός μπορεί να θεωρήσει απαραίτητη τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων για να μειώσει τη διάρκεια της νόσου και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.

Τί πρέπει να κάνει όμως από μόνος του ένας ασθενής που ήδη έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης; Πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, να αναπαύεται και να λαμβάνει μέτρα τέτοια ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Πρέπει δηλαδή να πλένει σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι ή με αλκοολούχα αντισηπτικά, να είναι προσεκτικός όταν βήχει καλύπτοντας το στόμα του προς αποφυγή εξάπλωσης των σταγονιδίων και να αποφεύγει να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους με κόσμο.

Η καλύτερη άμυνα έναντι του ιού της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει 3 με 4 στελέχη του ιού της γρίπης που εκτιμάται ότι θα είναι τα πιο συχνά παθογόνα της χρονιάς. Ο εμβολιασμός είναι ετήσιος και πρέπει να πραγματοποιείται πριν την αρχή της χειμερινής περιόδου.

Νικολιδάκη Αφροδίτη, Ειδικός Παθολόγος