ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΟΑΚ: Θα αποκτήσουμε ποτέ έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο;
Μπροστά του ωχριά το περίφημο Γιοφύρι της Αρτας και θα μπορούσε να κατοχυρωθεί ως το συντομότερο ανέκδοτο αν δεν ήταν η «καρμανιόλα» της Κρήτης και πλέον της Ελλάδας, αφού αποτελούν παρελθόν το φονικό «πέταλο» του Μαλιακού και η Κορίνθου-Πατρών.
Πάνω από 50 ανθρώπινες ζωές αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία τους πνοή στις επικίνδυνες στροφές, ενώ αμέτρητοι είναι οι τραυματίες των τροχαίων, που φυσικά δεν είναι ατυχήματα...
Ο λόγος για τον ΒΟΑΚ, τον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 και ώς σήμερα έχει κατασκευαστεί κάτι λιγότερο από το 35%, ενώ πολλά από τα έτοιμα κομμάτια του δεν έχουν προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και δεν μπορούν να καλύψουν τις κυκλοφοριακές ανάγκες που αυξάνονται κατά 3,6% τον χρόνο.
Εχει ενδιαφέρον ότι από τα Χανιά ώς το Ηράκλειο δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία ολοκληρωμένη σύνδεση μεταξύ δύο μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά διάσπαρτα κομμάτια που κατασκευάστηκαν χωρίς πρόγραμμα, με βάση τις πιέσεις τοπικών πολιτικών «τζακιών»!
Για την ολοκλήρωσή του ΒΟΑΚ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μαζί με τις απαλλοτριώσεις, που θα εξασφαλιστούν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ιδιωτική συμμετοχή, αλλά η αποπληρωμή του δεν θα γίνει με το κλασικό σύστημα των διοδίων, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Το πιο ουσιαστικό βήμα έγινε πριν από λίγες ημέρες με την ψήφιση τροπολογίας που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα της δημοπράτησης στο υπουργείο, με διατήρηση του εποπτικού ρόλου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ Α.Ε.), την εταιρεία του Δημοσίου που ιδρύθηκε το 2014 και έχει έδρα τα Χανιά. Εξασφαλίστηκε επίσης η δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές ανασκαφές ώς την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή των έργων.
Η έμφαση δίνεται στην ολοκλήρωση των μελετών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους υπόλοιπους φορείς, με στόχο τη δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου μέσα στο 2019. «Θα είναι αντάξιος μιας περιφέρειας με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους, που αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας», υπόσχεται ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, που διαβεβαιώνει πως «δεν θα υπάρχουν διόδια».
Από τις υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και δρομολογείται ο διαγωνισμός για να ξεκινήσει η κατασκευή του πολύπαθου αυτοκινητόδρομου.
Ο σύγχρονος ΒΟΑΚ, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ξεκινά από το Καστέλι Κισσάμου Χανίων και θα καταλήγει στη Σητεία Λασιθίου, ενώ προβλέπονται κάθετοι άξονες προς την Ιεράπετρα και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, καλύπτοντας πάνω από 300 χλμ., από τα οποία στα 184,75 χλμ. θα γίνουν νέα έργα.
Το βασικό κομμάτι του θα είναι τα 200 περίπου χιλιόμετρα από τα Χανιά ώς τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία βοηθητική (ΛΕΑ) σε κάθε κατεύθυνση, με ενδιάμεσο στηθαίο ασφαλείας και 25 ανισόπεδους κόμβους που θα το συνδέουν με τους βασικούς οικισμούς.
Νέα χάραξη στο 35% του έργου
Το 27%, που μπορεί να φτάσει και το 35% με βάση τις μελέτες, θα ακολουθεί νέα χάραξη, αφού η παλιά διαδρομή περνά από περιοχές οι οποίες γνώρισαν μεγάλη οικιστική και κυρίως τουριστική ανάπτυξη στις έξι δεκαετίες που πέρασαν από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Τα υπόλοιπα 46 χλμ. στη διαδρομή Καλό Χωριό-Σητεία και στο Χανιά-Καστέλι ο δρόμος θα διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορία και ΛΕΑ σε κάθε κατεύθυνση, με ενδιάμεσο στηθαίο ασφαλείας.
Τέσσερα θα είναι τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, με συνολικό μήκος 40 χλμ., στα οποία σχεδιάζονται ριζικές αλλαγές:
◼ Από το Πλατάνι ώς τις Καλύβες Χανιών (3,5 χλμ.), που βρίσκεται κοντά στη Σούδα και επιβάλλεται να μετακινηθεί λόγω της γεωλογικής σύνθεσης του εδάφους, η οποία είναι η αιτία για τις συχνές κατολισθήσεις. Εξετάζεται και η εναλλακτική λύση της κατασκευής σήραγγας.
◼ Από τις Βρύσες Χανίων ώς τις Πετρές Ρεθύμνου (16 χλμ.), καθώς και στο επόμενο κομμάτι ώς το Ατσιπόπουλο (7 χλμ.), που διέρχονται από την έντονα τουριστικοποιημένη περιοχή της Γεωργιούπολης, παράγοντας που έχει ανεβάσει τις αξίες της γης και επομένως το κόστος των απαλλοτριώσεων. Το νέο κομμάτι του ΒΟΑΚ προβλέπεται να μετατοπιστεί νοτιότερα, σε απόσταση 2-3 χλμ. από την αρχική πρόβλεψη.
◼ Από το Φόδελε ώς τα Λινοπεράματα Ηρακλείου (15 χλμ.) η αλλαγή συνδέεται με την κατάργηση των επικίνδυνων στροφών. Μελετάται και εδώ η λύση της σήραγγας, αλλά θα έχει μεγάλο μήκος και υψηλό κατασκευαστικό κόστος.
Με κονδύλια που έχει ήδη εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κρήτης προγραμματίζονται έργα βελτίωσης στον άξονα Χερσόνησος-Αγιος Νικόλαος, που παρουσιάζει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.
Η αντιπολίτευση, κυρίως η Ν.Δ., εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για... καθυστερήσεις στα έργα, «ξεχνώντας» ότι διαχειρίστηκε τρία κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης και μάλιστα σε εποχές «παχιών αγελάδων», αλλά ο απολογισμός δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικός γι' αυτήν.
Με βάση στοιχεία του ΟΑΚ Α.Ε.:
◼ Από το Β' ΚΠΣ (1994-1999) διατέθηκαν 120 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκαν 55,8 χλμ. που αντιστοιχούν μόλις στο 19% του ΒΟΑΚ. Από αυτά μόνον τα 15,7 χλμ. διαθέτουν διπλό κλάδο, έναν για κάθε κατεύθυνση και τα υπόλοιπα 40,1 χλμ. είναι μονός δρόμος χωρίς διαχωριστικό στηθαίο!
◼ Από το Γ' ΚΠΣ (2000-2006) εξασφαλίστηκαν 150 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκαν 27,5 χλμ., το 9% του οδικού άξονα. Το θετικό είναι πως τα 24,5 χλμ. είναι διπλής κατεύθυνσης.
◼ Από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διατέθηκαν μόλις 103 εκατ. ευρώ και παραδόθηκε το 7% του ΒΟΑΚ. Εχει ενδιαφέρον ότι από τα 22,5 χλμ. που παραδόθηκαν αυτό το διάστημα, τα 19,5 χλμ. είναι μονής κατεύθυνσης και επομένως χρειάζεται να κατασκευαστούν από την αρχή για να ανταποκρίνονται στις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας!
Στους σχεδιασμούς που άφησαν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχαν προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 μόνον 162 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 19 χλμ., που αντιστοιχούν στο 6% του αυτοκινητόδρομου.
Με αυτούς τους ρυθμούς χρηματοδότησης, ο ΒΟΑΚ θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα εξήντα χρόνια...
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών