ΤΕΤΑΡΤΗ 1/1/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

29/1/2018

Βάρος το ακίνητο, αλλά μόλις 3 στους 10 θα το πουλούσαν

Βάρος το ακίνητο, αλλά μόλις 3 στους 10 θα το πουλούσαν

Η άδικη και υψηλή φορολογία έχει ωθήσει την πλειονότητα των ιδιοκτητών στο να θεωρούν την ενοικίαση συμφερότερη λύση και την κατοχή ακινήτου βάρος.

Παρ' όλα αυτά, μόλις τρεις στους δέκα είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους πουλώντας την, δείγμα της αντίστασης των ελληνικών νοικοκυριών στη στροφή προς το ενοίκιο. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 1.744 ατόμων, κατά το διάστημα 19-23 Ιανουαρίου 2018, και η οποία θα παρουσιαστεί στο σημερινό 35ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Μείωση ιδιοκατοίκησης

Ενδεικτικό του «αποτυπώματος» που έχει αφήσει η οικονομική κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι και το ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει υποχωρήσει, από το 81,6% που βρισκόταν το 2006 στο 73,9%. Αλλωστε, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κατοικία, έναντι 42,1% όσων υποστηρίζουν ότι είναι συμφερότερη η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας.

Ασφαλώς, η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα της κρίσης μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους κατόχους επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα και αποθήκες), οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 49% ότι οι μισθωτές τους είτε τους πληρώνουν με καθυστέρηση είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσους εκμισθώνουν διαμερίσματα είναι 37,6% και μονοκατοικίες 20%. Αυτό μάλιστα καταγράφεται παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν προχωρήσει σε μείωση ενοικίου στους ενοικιαστές τους, κάτι που ισχύει για το 81,5% των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων, για το 76,4% των κατόχων διαμερισμάτων και για το 68% των ιδιοκτητών μονοκατοικιών.

Μάλιστα, στην περίπτωση των μονοκατοικιών, οι εκπτώσεις ενοικίου κινούνται μεταξύ 21%-40%, στο 66,7% των περιπτώσεων, ενώ στην αγορά των διαμερισμάτων έχουν πραγματοποιηθεί εκπτώσεις μέχρι 20% στο 55,7% των περιπτώσεων. Αντίστοιχα, στα επαγγελματικά, στο 22% των ακινήτων οι εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους ιδιοκτήτες ξεπέρασαν το 41%.

Η ενοικίαση

Παρ' όλα αυτά, σε ποσοστό 25% (από 12,2% το 2014), οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι είναι σήμερα πιο συμφέρουσα η ενοικίαση ακινήτου, δείγμα της επίδρασης που είχε στην αγορά η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το 63,3% εκτιμά ότι η ενοικίαση είναι ζημιογόνος. Σημειωτέον δε ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες θεωρεί ότι την επόμενη διετία θα αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν μόλις 30%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (62%) εκτιμάται ότι θα εντοπιστεί στα τουριστικά ακίνητα, με τις παραθαλάσσιες και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας να θεωρούνται οι πιο ελκυστικές. Εντύπωση προκαλεί ότι το 2009 οι απόψεις των ιδιοκτητών ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς μόλις το 15,3% έκρινε ότι τα τουριστικά ακίνητα ήταν τα πιο ελκυστικά, προτιμώντας αντιθέτως τα διαμερίσματα σε ποσοστό 34,3% (24,3% το σημερινό ποσοστό) και τα οικόπεδα σε ποσοστό 27% (μόλις 9,4% σήμερα). Συνολικά δε, ένας στους τρεις ιδιοκτήτες θεωρεί ότι οι τιμές θα αυξηθούν, έναντι 34,6% όσων εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

Παράλληλα, από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research προκύπτει ότι το 76,8% των ιδιοκτητών αξιολογεί ως άδικη τη φορολογία ακινήτων, ενώ το 75% θεωρεί ότι είναι λάθος το γεγονός ότι ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, και γενικότερα όσα δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα, δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου, όπως συνέβαινε μέχρι το 2015. Πάντως, σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ακίνητο, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,2%) αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να το πουλήσουν σε τιμή ίση ή χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας.

Στεγαστικό δάνειο

Επιπλέον, από το 28,7% των ιδιοκτητών που καλείται να εξυπηρετήσει στεγαστικό δάνειο, το 24% δηλώνει ότι δεν μπορεί να το καλύψει. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό εξυπηρέτησης 76%, έναντι 83,5% που ήταν το 2012. Σημειωτέον δε ότι το 36,8% εκφράζει βάσιμες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον θα μπορεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο.