Άμεση διακοπή ρεύματος σε όσους χρωστούν, θέλει η Ε.Ε.
Μπορεί τα περιθώρια για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ να στενεύουν, όμως οι καταναλωτές ζητούν δίκαιη αντιμετώπιση και διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους συνεπείς που όμως είχαν οικονομικά προβλήματα και κάποια στιγμή άρχισαν να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Πάντως, με τη «σφραγίδα» της Κομισιόν η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα πάψει να αποτελεί ταμπού και θα γίνει … κανόνας.
Με φόντο τα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα χρέη στην εταιρία αγγίζουν, πλέον, τα 3 δις ευρώ, αλλά και την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης, με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έχει ζητήσει πιο ενεργητική διαχείριση αυτού του οξύτατου προβλήματος.
«Περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να προωθηθούν εφεξής, όπως η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, με διαταγές διακοπής καθώς και η ελαχιστοποίηση της κλοπής ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά ενέργειας.
Η εταιρεία QUALCO που έχει αναλάβει το θέμα της διαχείρισης του προβλήματος φέρεται να σχεδιάζει ρυθμίσεις και διακανονισμούς οφειλών κατά περίπτωση με βάση το προφίλ των οφειλετών, δηλαδή ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Ωστόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλό, καθώς προϋποθέτει την πρόσβαση της εταιρίας σε βάσεις δεδομένων, απ' όπου θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία για ακίνητα, καταθέσεις και κινητές αξίες κι αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, που δεν υπάρχει στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόσχιση των μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Σύντομα, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει τουλάχιστον μία τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έτσι ώστε το σχέδιο νόμου να πάρει την τελική του μορφή και να φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά από τις 25 Μαρτίου.
Από την άλλη μεριά, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα απάντηση στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι… ντρίπλες, στις οποίες επιδίδονται οφειλέτες της ΔΕΗ, προκειμένου να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, μόνο από εκείνους που άλλαξαν πάροχο, αθετώντας τη ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ, προστέθηκε βάρος 200 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι αλλάζουν ΑΦΜ, κι εν συνεχεία πάροχο, για να χαθούν τα ίχνη τους, με τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ να αποδίδει ευθύνες και στη ΡΑΕ.
Πάντως, οι ενώσεις καταναλωτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παγίδες» και να υπάρξει ισονομία.