ΠΕΜΠΤΗ 23/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

7/2/2013

Μια σχολική γιορτή της ελληνικής παιδείας με νόημα, από το Γυμνάσιο Αλικιανού

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Γυμνασίου Αλικιανού. (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερο μέγεθος)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν την εορτή των Τριών Ιεραρχών οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού στις 30/1/2013 στο χώρο του «Ιδρύματος Καψωμένου».

Το προσεγμένο συλλεκτικό ημερολόγιο του 2013, που δημιούργησαν με πολύ φροντίδα οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού

Με ένα ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν την εορτή των Τριών Ιεραρχών οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού στις 30/1/2013 στο χώρο του «Ιδρύματος Καψωμένου». Οι μαθητές επιχείρησαν να συνδέσουν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών με την παλαιά εκείνη συνήθεια που ήθελε η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων να συνοδεύεται με μνημόσυνα στη μνήμη των ευεργετών, δωρητών, διδασκάλων των Ελληνικών εκπαιδευτηρίων της προεπαναστατικής περιόδου.

Έτσι, στα πλαίσια της σχολικής τους γιορτής και σε συνεργασία με την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών και την ενορία του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού οργάνωσαν μία πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση στο χώρο του παλαιού τους σχολείου. Οι μαθητές με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης στην τοπική κοινωνία τους σχολικού τους Ημερολογίου, ανέδειξαν μία άγνωστη σελίδα των Βαλκανικών Πολέμων εκατό χρόνια μετά· τη συμβολή του Ιερού Λόχου των Κρητών Φοιτητών κατά τους Απελευθερωτικούς Πολέμους 1912-13.

Η σχολική εκδήλωση περιελάμβανε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ιερολοχιτών Κρητών σπουδαστών που τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού πατήρ Εμμανουήλ Χατζηδάκης, ενώ διαβάστηκε ο ιδιαίτερα συγκινητικός χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης και ο διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης κ. Ιπποκράτης Δασκαλάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας η κα Ιωάννα Ραμουτσάκη σχολική σύμβουλος και υπεύθυνη παιδαγωγικής καθοδήγησης του Γυμνασίου Αλικιανού, η οποία ταξίδεψε για το λόγο αυτό από το Ηράκλειο.

Στη συνέχεια τέσσερις μαθητές ξετύλιξαν μέσα από τις σελίδες του σχολικού τους ημερολογίου τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη δράση των Ιερολοχιτών Κρητών Σπουδαστών και ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους εκατό χρόνια πίσω, διαβάζοντας επιστολές και ανταποκρίσεις τους από το μέτωπο. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο μαθητής της Β΄ τάξης Νίκος Κωνσταντουλάκης τραγούδησε το ριζίτικο τραγούδι, που αναφέρεται στο θάνατο των Λακκιωτών Ιερολοχιτών μαθητών, ενώ η χορωδία του σχολείου αναβίωσε τα κάλαντα που έψελναν την πρωτοχρονιά του 1913 οι συμμαθητές του στα Χανιά για την αγορά ρούχων, ενώ επισημάνθηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφική έρευνα η σχέση του ποιητή Καρυωτάκη με τους Ιερολοχίτες συμμαθητές του.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, καθώς οι φωτογραφίες των Ιερολοχιτών Μακεδονομάχων Σπουδαστών εμφανίζονταν στην οθόνη.

Με το πέρας της εκδήλωσης μαθητές και επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού με υλικό σχετικό με τη δράση των Ιερολοχιτών Μαθητών. Συγκινητική η σελίδα του Μαθητολογίου του «Γυμνασίου Χανίων» του 1913, που εκτίθετο, η οποία στη σχετική στήλη των παρατηρήσεων αντί του συνηθισμένου «απολύεται» ανέγραφε «εφονεύθη εν τω πολέμω».

Όπως τόνισε ο Δ/ντης του σχολείου η θυσία των Ιερολοχιτών σπουδαστών δεν είναι μόνο σπουδαία γιατί είναι μία ιστορία που γράφτηκε όχι με μελάνι, αλλά με αίμα και μάλιστα μαθητών, αλλά και γιατί η θυσία αυτή μας κληροδότησε και μία παρακαταθήκη την οποία το μεταπολιτευτικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τη λησμόνησε, ότι δηλαδή «οι μάχες πρώτα κερδίζονται μέσα στα σχολικά έδρανα και μετά στα κάθε είδους πεδία των μαχών».