ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Καρτοτηλέφωνα: Μία συνήθεια 20 ετών, βαίνει προς το τέλος της
Τοποθετημένα σε πάρκα, πλατείες και κεντρικούς δρόμους, κάποτε εξυπηρετούσαν πλήρως τις ανάγκες για την εκτός σπιτιού τηλεφωνική επικοινωνία.
Πλέον ύστερα από περίπου δύο δεκαετίες ζωής στην Ελλάδα, τα δημόσια καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ, τα οποία αντικατέστησαν τη δεκαετία του ΄90 τους παραδοσιακούς κερματοδέκτες, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σε αρκετά κεντρικά σημεία, τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα από τους περαστικούς.
Η σχεδόν ολοκληρωτική διείσδυση της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας αλλά και η μείωση των χρεώσεων στα κινητά τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις κλήσεις από τα κοινόχρηστα καρτοτηλέφωνα.
Ακόμα και οι μετανάστες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια τα χρησιμοποιούσαν συστηματικά προκειμένου να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στις χώρες τους, φαίνεται ότι σιγά σιγά τα εγκαταλείπουν και στρέφονται προς άλλου τύπου προπληρωμένες κάρτες σταθερής τηλεφωνίας που πωλούνται στο εμπόριο.
Τα καρτοτηλέφωνα έκαναν την εμφάνισή τους το 1992 και αντικατέστησαν τα τηλέφωνα που μέχρι τότε λειτουργούσαν με κέρματα. Σήμερα 20 χρόνια μετά έχουν περιπέσει σχεδόν σε αχρησία, καθώς οι πολίτες εξυπηρετούνται από τα κινητά
Η αλλαγή στις συνήθειες αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη των πωλήσεων τηλεκαρτών, οι οποίες βρίσκονται σε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία που συνεχίστηκε και το 2012.
Ωστόσο ο ΟΤΕ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησής τους δεδομένου ότι τα καρτοτηλέφωνα αποτελούν τμήμα της Καθολικής Υπηρεσίας που προσφέρει ο Οργανισμός.
Τα πρώτα καρτοτηλέφωνα έκαναν την εμφάνισή τους τον Αύγουστο του 1992 γνωρίζοντας την ευρεία αποδοχή του κοινού, ενώ από εκείνη την περίοδο άρχισε η σταδιακή απόσυρση των κερματοδεκτών, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1993.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, συνεχίζουν να λειτουργούν 33.919 κοινόχρηστα καρτοτηλέφωνα. Από αυτά περίπου το 30% βρίσκεται στον νομό Αττικής και 6,5% στον νομό Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα στους άλλους νομούς, ενώ υπάρχουν και 1.241 καρτοτηλέφωνα που είναι στη διάθεση των φυλακών σε όλη την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι συχνά σημειώνονται καταστροφές στα καρτοτηλέφωνα που εξακολουθούν να λειτουργούν, οι συσκευές συντηρούνται κανονικά σε όλη την Ελλάδα από τα αρμόδια τμήματα των περιφερειών του ΟΤΕ.
Τηλεκάρτες του ΟΤΕ και προπληρωμένες κάρτες σταθερής τηλεφωνίας (χρονοκάρτες) εξακολουθούν να πωλούνται στα περίπτερα, τα mini markets και σε άλλα σημεία. Οι τηλεκάρτες πωλούνται σε αξίες των 4 ευρώ και των 10 ευρώ (+ 1 ευρώ δώρο), ενώ η τιμή πώλησης άλλων χρονοκαρτών εξαρτάται τόσο από τον χρόνο ομιλίας όσο και από τις χώρες στις οποίες απευθύνονται.
Στη Νέα Υόρκη
Η φθίνουσα πορεία των κοινόχρηστων τηλεφώνων, πάντως, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς παγκοσμίως η χρήση τους μειώνεται χρόνο με τον χρόνο κυρίως λόγω της αύξησης των κινητών τηλεφώνων.
Ωστόσο στη Νέα Υόρκη έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια τα καρτοτηλέφωνα να κερδίσουν ξανά το μερίδιό τους στην... επικοινωνία. Οι τοπικές αρχές ήδη έχουν δημιουργήσει δημόσια σημεία ασύρματης σύνδεσης στο Ιντερνετ (Wi-Fi hotspots) σε δέκα τηλεφωνικούς θαλάμους εφαρμόζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο να κάνει την αυτόματη σύνδεση με το διαδίκτυο διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και επισκέπτες.
Ανάρπαστες οι τηλεκάρτες στις φυλακές
Σε... μήλον της Εριδος μετατρέπονται συχνά οι τηλεκάρτες αλλά και τα καρτοτηλέφωνα μέσα στις φυλακές, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εξαιτίας τους έχουν ξεκινήσει καβγάδες και έχουν πυροδοτηθεί ακόμα και... εξεγέρσεις, όπως είχε συμβεί παλαιότερα στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων στον Αυλώνα.
Οι τηλεκάρτες αποκτούν μια διαφορετική αξία στις φυλακές, δεδομένου ότι είναι το μόνο... χρήμα που κυκλοφορεί εκεί. Από καρτοτηλέφωνο μέσα από τις φυλακές Μαλανδρίνου ο Ασημάκης Κατσούλας καταδικασμένος για την υπόθεση των «σατανιστών» παρενοχλούσε τηλεφωνικώς ανήλικα κορίτσια πριν από λίγα χρόνια. Ο Κατσούλας και ένας τότε συγκρατούμενός του, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε άλλες φυλακές, χρησιμοποιώντας καρτοτηλέφωνο τηλεφωνούσαν τυχαία σε σπίτια λέγοντας ότι είναι αστυνομικοί και στο πλαίσιο δήθεν έρευνας ζητούσαν επίμονα να μιλήσουν με ανήλικο κορίτσι.
Την ίδια στιγμή τα καρτοτηλέφωνα συχνά απασχολούν και την... αστυνομία, καθώς συνήθως από αυτά γίνονται τα σχεδόν... καθημερινά τηλεφωνήματα για φάρσες για βόμβες, όπως λένε πηγές της Αστυνομίας.
Στο παρελθόν από καρτοτηλέφωνα γίνονταν και οι προειδοποιητικές κλήσεις στις περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών, κάτι το οποίο τείνει να εκλείψει πλέον αφού οι οργανωμένες συμμορίες άρχισαν να δείχνουν προτίμηση στα... καρτοκινητά.
Πάντως παρακολουθήσεις καρτοτηλεφώνων από την ΕΥΠ, όπως λένε οι ίδιες πηγές, μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και για συγκεκριμένο σκοπό.