ΤΕΤΑΡΤΗ 1/1/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

22/1/2018

Περιφέρεια Κρήτης: "Εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό πρόβλημα"

Περιφέρεια Κρήτης:  Εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό πρόβλημα

Οι θέσεις-προτάσεις των Περιφερειών για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος στη χώρα, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υπό την προεδρία της Προέδρου Αθανασίας Αναγνωστοπούλου.

Την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου, η οποία στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στην σοβαρότητα του Δημογραφικού προβλήματος, στις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια της ΠΕΣΚΕ (Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης), στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα 18/10/2017, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, δημογράφων, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων όπως αυτές κατατέθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου αφορούν τους άξονες:

Αγορά εργασίας-Απασχόληση-Ανάπτυξη -Οικογένεια-Γυναίκα-Παιδί

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στην τοποθέτηση της στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό παρουσίασε με στοιχεία, (όπως αυτά προέκυψαν από την ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο για το δημογραφικό) την εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα-Κρήτη από το 1951 και μετά τονίζοντας τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και αναζητούν άμεσες απαντήσεις για:
-Τι πληθυσμό θα έχει η χώρα μας μετά από μερικές δεκαετίες;
-Που θα οδηγήσει αυτή η φθίνουσα αριθμητική πορεία του πληθυσμού μας
-Πως ο ενεργός πληθυσμός θα συντηρεί τον μη ενεργό πληθυσμό διαχρονικά

Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού όπως δείχνουν τα στοιχεία και η ταυτόχρονη γήρανση του, όπως ανέφερε η κα. Βρέντζου, έχει άμεση επίπτωση στον πληθυσμό της παραγωγικής ηλικίας, ο οποίος φθίνει διαρκώς τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (έγινε παρουσίαση και έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά στοιχεία).

Για το λόγο αυτό, όπως είπε η κα. Βρέντζου, η Πολιτεία, οφείλει να συνειδητοποιήσει άμεσα το μέγεθος του προβλήματος και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, στην μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών, στην αποκατάσταση του ισοζυγίου του ενεργού πληθυσμού.

Η κα. Βρέντζου τόνισε επίσης ότι, το δημογραφικό πρόβλημα, πρέπει να αποτελέσει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική, εστιάζοντας μεταξύ άλλων:

Στην στήριξη της μητρότητας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα αφορούν: σε αναπτυξιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στην στήριξη των νέων ανθρώπων για την δημιουργία οικογένειας. Φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα για οικογένειες με παιδιά , αντίστοιχα κίνητρα για την απόκτηση παιδιών σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν στεγαστική συνδρομή. Προστασία μητρότητας
Ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών. Ενθάρρυνση της επανόδου ξενιτεμένων Ελλήνων (πρόσθετες διευκολύνσεις, σχετικά με την μεταφορά κεφαλαίων, άνοιγμα επιχειρήσεων και φροντίδα παιδιών).
Επέκταση των ευκαιριών απασχόλησης αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προστασία της βρεφικής θνησιμότητας, παροχή πραγματικής δωρεάν Παιδείας, ολοκληρωμένα σχέδια δημιουργίας καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στην ύπαιθρο, καθώς πάγια οι κάτοικοι της υπαίθρου έχουν μεγαλύτερη γεννητικότητα (ερημοποίηση της υπαίθρου).

Μέτρα ενίσχυσης της απασχολησιμότητας ανδρών και γυναικών ειδικότερα ηλικίας 15-24 και 15-29. Κίνητρα επιχειρηματικότητας (μείωση φορολογίας). Σχεδιασμός των αναγκών στην αγορά εργασίας, περιφερειακά και τοπικά ώστε τα προγράμματα κατάρτισης να προσαρμόζονται στην κάλυψη των αναγκών της τοπικής οικονομίας.
Ενίσχυση της απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ για να αποφευχθεί το φαινόμενο διαρροής μορφωμένων στελεχών (brain drain)
Ζώνες (χωρικές) ανάπτυξης επαγγελματικών προγραμμάτων και επιχειρηματικότητας.
Ενίσχυση των προσόντων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Ενίσχυση των υπηρεσιών κατ' οίκον για την φροντίδα ηλικιωμένων με την χρήση της νέας τεχνολογίας και νέων επαγγελματικών προσόντων. Ειδικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του δημογραφικού και της τοπικής οικονομίας σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά γήρανσης και ερημοποίησης.