ΤΕΤΑΡΤΗ 1/1/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

27/11/2017

Ακόμη και κατεδαφίσεις θα γίνουν προκειμένου να θωρακιστούν από τις πλημμύρες τα Χανιά

Ακόμη και κατεδαφίσεις θα γίνουν προκειμένου να θωρακιστούν από τις πλημμύρες τα Χανιά

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, είχε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θωράκιση του Δήμου Χανίων απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης, ο Πρόεδρος και ο Τεχνικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Μιχάλης Τζινευράκης και Κώστας Στεργιάννης αντίστοιχα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας έθεσε στον κ. Αρναουτάκη το ζήτημα της αντιμετώπισης των πλημμυρών στον Δήμο Χανίων σε τρία επίπεδα, δίνοντας έμφαση αρχικά στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο Χανίων για τις υποδομές, που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, η οποία, όπως τονίστηκε από πλευράς του Δημάρχου Χανίων, προσεγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι για την προώθηση βραχυπρόθεσμων λύσεων απαιτείται η κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας, ενώ αναγκαία είναι για την οριστική επίλυση του προβλήματος, που υπάρχει τόσο δυτικά των Χανίων όσο και στον Δήμο Πλατανιά και έχει προκύψει από τα μπαζώματα των εκατοντάδων ρεμάτων της περιοχής, η προώθηση μεγάλων τεχνικών έργων.

Επιπλέον, τέθηκε στον Περιφερειάρχη Κρήτης το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, που αφορά τον ποταμό Μορώνη και την περιοχή Λειβάδια, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε για την αναγκαιότητα προώθησης του συνόλου των θεμάτων, που τέθηκαν, καθώς επίσης συμφωνήθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Χανίων, Δήμου Πλατανιά και Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη διευθέτηση των ρεμάτων. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή ο Περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας των μελετών.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε: “Προωθούμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την οποία στην κυριολεξία βάζουμε το νερό στο αυλάκι. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί για μία ακόμη φορά κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Αρναουτάκη βρήκαμε ευήκοα ώτα και διάθεση συνεργασίας στο σύνολο των θεμάτων, που θέσαμε. Μάλιστα, ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ότι για πρώτη φορά συστήνεται στον Δήμο μας ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από μηχανικούς του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., η οποία θα προτείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα λύσεις στο θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων”.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μεγάλη αυθαιρεσία, τα μπαζώματα δυτικά των Χανίων, αλλά και αν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ο κ. Βάμβουκας δήλωσε «Δυστυχώς ιδιαίτερα στο δυτικό μέτωπο των Χανίων έχουν γίνει άπειρες αυθαιρεσίες τις προηγούμενες δεκαετίες, τις οποίες βέβαια εμείς βρήκαμε και που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Χτισμένα ξενοδοχεία, χτισμένα σπίτια, μπαζωμένα ρέματα, μία κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί διαρκώς θα μας δημιουργεί φαινόμενα, τα οποία συχνότατα θα βλέπουμε, διότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται τελικά εδώ και δεν μπορούμε να μην τη λάβουμε υπόψη.

Εάν οι μελέτες, τις οποίες θα κάνουμε δείξουν ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε και κάποια κτίσματα, προφανώς δεν πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε, διότι η οικονομική ζημιά, την οποία παθαίνουν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι υποδομές του Δήμου είναι τεράστια. Υπερβαίνει κατά πολύ κάποιες απαραίτητες ενδεχομένως κατεδαφίσεις κτιρίων, φυσικά μετά από απαλλοτριώσεις, διότι όλα αυτά έχουν γίνει σήμερα νόμιμα. Αυτό λοιπόν, που συμφωνούμε με τον κ. Περιφερειάρχη, είναι να καταμερίσουμε τους ρόλους του καθενός σε μια δύσκολη και πολύ δαπανηρή διαδικασία, η οποία όμως θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από το να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Πρέπει βέβαια να προασπίσουμε και την ανθρώπινη ζωή, διότι πρέπει να σας πω ότι στα Χανιά έχω προσωπική εμπειρία και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι για εντελώς τυχαίους λόγους στις πρόσφατες πλημμύρες δεν θρηνήσαμε θύματα όπως στην περιοχή της Μάνδρας. Πρέπει να σας πω ότι τα ρέματα δυτικά των Χανίων περίπου μέχρι το Δήμο Πλατανιά ήταν περισσότερα από 200, ενώ αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται ούτε 20. Καταλαβαίνουμε λοιπόν το μέγεθος του προβλήματος. Οι περισσότεροι κάθετοι δρόμοι στην παλαιά εθνική οδό στα δυτικά των Χανίων είναι πρώην ρέματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε δρόμους και φυσικά πολλά άλλα δεν φαίνονται καθόλου στο χάρτη».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις αυθαιρεσίες, που υπάρχουν, όπως επίσης και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους και φορείς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την θωράκιση των περιοχών τους.

«Είχαμε συνεργασία με το Δήμαρχο Χανίων και τους συνεργάτες του, όπως έχουμε κάνει και άλλες συνεργασίες με τους υπόλοιπους Δήμους, όπου αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό το οποίο πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι δυσκολεύεται το έργο μας από τη στιγμή, που έχουν μπαζωθεί τα ρέματα, έχουν κτισθεί σπίτια ή ξενοδοχεία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να μείνουμε απαθείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία με τον Τάσο Βάμβουκα για να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορούμε να ολοκληρώσουμε κάποιες μελέτες, πού θα βρούμε τη χρηματοδότηση γιατί σε αυτή τη φάση δεν είναι το ζητούμενο η χρηματοδότηση, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη αλλά σιγά – σιγά μπορούμε να βρούμε κάποιες χρηματοδοτήσεις, αλλά πάνω απ΄ όλα να δούμε πώς θα γίνουν οι μελέτες, ώστε άμεσα να έχουμε άμεση παρέμβαση, όπως είχαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι «το ΄13 είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των Χανίων, και στον Πλατανιά και στον Αποκόρωνα και στην Κίσσαμο και στα Χανιά. Άρα μπορέσαμε με μια συνεργασία, που είχαμε με τους Δήμους, έστω να διευκολύνουμε και να καθαρίσουμε ρέματα ή ποταμούς. Τώρα πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λύση, να δούμε τα βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και μετά τη χρηματοδότηση, που η εκτίμηση μας είναι ότι τα πρώτα έργα, τα οποία θέλουν σύντομο χρονικό διάστημα για να πάρουμε τα περιβαλλοντικά και έχει κάνει τη μελέτη ο Δήμος Χανίων, μπορούμε, που είναι ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων, αυτά μπορούν τα χρήματα να βρεθούνε μέσα στο ΄18 και να μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Το λέω και πάλι για να μην υπάρχουν προβλήματα, για να μην λέει ο καθένας ότι το λέμε μετά. Πρέπει να συνεργαστούν και οι υπηρεσίες, που δυστυχώς δεν είναι μόνο της Περιφέρειας είναι και άλλων φορέων, που πρέπει από μια συνεργασία άμεση να μπορούν να δοθούν οι εγκρίσεις και θεωρώ ότι αυτά τα 6 εκατομμύρια άμεσα μπορούν να βρεθούν και να δημοπρατηθούν τα έργα ούτως ώστε να βάλουμε μια προοπτική δεκαετίας πώς μπορεί να γίνει μια βελτίωση για όλη την Κρήτη, όχι μόνο για τα Χανιά, γιατί τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Κρήτη. Όμως πρέπει να δούμε και όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. H κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας, υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει κάθε μέρα και πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς απέναντι σ αυτά τα οποία λέμε αλλά και σε αυτά τα οποία κάνουμε και να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες, που του αναλογούν».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στον ποταμό Μορώνη αλλά σε και σε άλλα μικρότερα έργα είπε ότι « Η μελέτη υπάρχει απλώς χρειάζεται ειδικά για τον Μορώνη περιβαλλοντική έγκριση, που περιμένουμε να δοθεί. Άρα η εκτίμηση μας είναι ότι το έργο αυτό, που είναι προϋπολογισμού 5,2 εκατ. Ευρώ, μέσα στο ΄18 μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να γίνει αυτό το έργο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χρειάζονται όμως και άλλα μικρότερα έργα σε μια άμεση προτεραιότητα, τα οποία είναι προϋπολογισμού πάνω από το εκατομμύριο. Αυτό θα το βρούμε άμεσα γιατί είχα και χθες μια συζήτηση με τον κ. Κορκολή στην Αθήνα. Θα βρεθούν τα χρήματα αυτά ούτως ώστε άμεσα να μπορούμε να δούμε κάποιες παρεμβάσεις, που πρέπει να κάνουμε σε επίπεδο των Δήμων, που έχουν τα προβλήματα».