Νέο «τσουνάμι» στην ακτοπλοΐα με τις άγονες γραμμές
Ψαλίδι» στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια φέρνει η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές.
Μειωμένα κονδύλια κατ' απαίτηση της τρόικας προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 για τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές και όλα δείχνουν ότι στη νέα προκήρυξη που εντός του μήνα θα δημοσιευτεί θα υπάρξει μείωση της συχνότητας κάποιων δρομολογίων ή ακόμη και κατάργηση κάποιων τοπικών γραμμών που δεν εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών.
Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά ετήσιες συμβάσεις για 31 άγονες γραμμές. Μειωμένος κατά 3,65% θα είναι ο προϋπολογισμός των άγονων γραμμών για το 2014, καθώς από 82 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 μειώνεται στα 79 εκατ. ευρώ για το 2014.
Από αυτά, τα 45 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ το 2013) αφορούν τις γραμμές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και τα 34 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ το 2013) τις γραμμές της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑ.
Σύμφωνα με το ΥΝΑ, η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των δρομολογίων, ούτε και την κάλυψη των νησιών. Ο νέος διαγωνισμός για τη δρομολογιακή περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και λήγει την 31η Οκτωβρίου 2014 θα αφορά 18 γραμμές του ΥΝΑ και 13 γραμμές της ΓΓΑ. Οι υπόλοιπες γραμμές (8 του ΥΝΑ και 13 της ΓΓΑ) καλύπτονται από πολυετείς συμβάσεις.
Συνάντηση
Παράλληλα όμως, το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί μια σειρά αλλαγών που στόχο έχουν να εξορθολογίσουν το καθεστώς επιδοτήσεων.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με εκπρόσωπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Ναυτιλίας ενημέρωσε τους ακτοπλόους για τις αλλαγές αυτές, από τους οποίους μάλιστα ζήτησε αναλυτικά στοιχεία κίνησης ανά λιμένα, ώστε να καταγραφεί η επιβατική κίνηση κάθε ακτοπλοϊκής σύνδεσης και επομένως να εκτιμηθεί και το ανάλογο πλαίσιο επιδότησης για τις γραμμές του δημοσίου συμφέροντος.
Η πρώτη αλλαγή αφορά στην ενοποίηση όλων των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές. Από φέτος σταματάει το φαινόμενο των διπλών επιδοτήσεων με τη συνεπακόλουθη αδυναμία σοβαρού δημοσιονομικού ελέγχου.
Στο εξής, η επιδότηση των άγονων γραμμών θα γίνεται μόνο από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σήμερα οι άγονες γραμμές είναι 70, εκ των οποίων 44 ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες 26 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η προκήρυξη που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες θα είναι μία από το ΥΝΑ. Η δεύτερη αλλαγή -σύμφωνα με πληροφορίες- αφορά το λιμάνι αφετηρίας. Η προκήρυξη θα δίνει σε πολλές γραμμές τη δυνατότητα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία να επιλέξει είτε τον Πειραιά είτε το Λαύριο.
Οι υπόλοιποι όροι της προκήρυξης, όπως και το μίσθωμα, θα είναι ίδιοι, ανεξαρτήτως του λιμένα αφετηρίας, αφού η επιδότηση αφορά συνήθως τμήμα του δρομολογίου που δεν περιλαμβάνει τον Πειραιά.
Στην περίπτωση που η εταιρεία επιλέξει το Λαύριο, θα έχει ένα δρομολόγιο με λιγότερα ναυτικά μίλια, μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, και συνεπώς θα μπορεί να προσφέρει μειωμένες τιμές στα εισιτήρια.