Σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ναυτιλίας
Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εφόσον υπάρξει σταθερό οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, υπογραμμίζεται στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επισημαίνοντας ότι παρά τις κρατούσες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται λόγω της συνεχιζόμενης ασταθούς ναυλαγοράς, συνεχίζει να διατηρεί την ηγετική της θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης στο εισαγωγικό μήνυμα της ετήσιας έκθεσης τονίζει ότι «σε διεθνές επίπεδο, η ναυτιλία των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική της θέση στη διεθνή κατάταξη των ναυτιλιακών δυνάμεων και υπό τις κρατούσες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, που υφίστανται λόγω της συνεχιζόμενης ασταθούς ναυλαγοράς.
Το αποδεικνύουν αναμφισβήτητα οι αριθμοί: Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού, σε ποσοστό χωρητικότητας dwt, ανήκουν σε ελληνική πλοιοκτησία. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, σε συνδυασμό με την ποιότητα του ελληνόκτητου στόλου, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου αποτελείται από πλοία νέας ηλικίας και υψηλής τεχνολογίας, και τη μακρόχρονη εμπειρία των Ελλήνων πλοιοκτητών στην προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ισχυροποιούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη θαλάσσια διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου».
Σημαντική αναφορά κάνει η έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τα δημοσιονομικά και δομικά μέτρα των τελευταίων δύο ετών αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα και το τελευταίο τέταρτο του 2013 εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις ανάπτυξης, ενώ τονίζεται ότι η ακόμη και μέτρια επανέναρξη τραπεζικού δανεισμού θα επηρεάσει θετικά τους προσεχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, μεγάλες διεθνείς τράπεζες κλείνουν τα τμήματα ναυτιλιακής χρηματοδότησής τους και πωλούν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης τονίζει ότι «σε διεθνές επίπεδο, η ναυτιλία των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική της θέση στη διεθνή κατάταξη των ναυτιλιακών δυνάμεων και υπό τις κρατούσες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, που υφίστανται λόγω της συνεχιζόμενης ασταθούς ναυλαγοράς»
Η έντονη πιστωτική ασφυξία πολλών δυτικών οικονομιών οδήγησε σε νέες μορφές ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια επενδύσεων σε μετοχές (equity funds) και τα hedge funds ανέλαβαν σημαντικά αυξανόμενο μερίδιο χρηματοδότησης της ναυτιλίας και η μόνη μεγάλη οικονομία που ακόμη ενθαρρύνει την άμεση χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα είναι η Κίνα.
Το 2013 τα οικονομικά στοιχεία τού υπό ελληνική σημαία στόλου παρέμειναν αρκετά ικανοποιητικά. Παρά την ύφεση, υπερπροσφορά χωρητικότητας, ασταθή ναυλαγορά, μειωμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε σε χωρητικότητα (dwt) και σε αριθμό πλοίων. Το ελληνικό νηολόγιο αριθμούσε 802 πλοία (χωρητικότητας άνω των 1.000 gt) που ισοδυναμούσαν με 41.829.594 gt.
Η ελληνόκτητη ναυτιλία παρέμεινε στην πρώτη θέση διεθνώς. Ειδικότερα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.669 πλοία (μεγαλύτερα των 1.000 gt) με 261,63 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας το 16,16% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt.
Η ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη (σε dwt) και τη δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) (σε gt).
Επιπροσθέτως, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 18,51% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (αργού πετρελαίου), το 23,32% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt και το 13,81% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών / παραγώγων πετρελαίου σε dwt.