ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΝΑΥΤΙΛΙΑ

3/6/2014

Εν πλω 6,5% του ΑΕΠ – 12 δις τα έσοδα

Εν πλω 6,5% του ΑΕΠ – 12 δις τα έσοδα

Σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2013 τα έσοδα από τη ναυτιλία στην ελληνική οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Τη συμβολή του ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ, που το 2013 ανήλθε σε 182 δισ. ευρώ, αποτυπώνει η τελευταία έκθεση της Ενωσης Ελλήνων εφοπλιστών, η οποία αναφέρει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση, τα έσοδα από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν σε 12.089,90 εκατ. ευρώ από 13.287 εκατ. ευρώ το 2012.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ναυτιλία τη χρονιά που πέρασε παρείχε άμεσα ή έμμεσα απασχόληση σε 192.000 άτομα στα πλοία και στην ξηρά στο ναυτιλιακό πλέγμα δραστηριοτήτων.Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Boston Consulting Group, η δυνητική συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας θα μπορούσε να προσεγγίζει το 10% του ακαθάριστου προϊόντος της χώρας και 360.000 νέες θέσεις εργασίας, εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει επί ελληνικού εδάφους όλες τις ναυτιλιακές εργασίες που αντιστοιχούν στις δραστηριότητες της ελληνικής ναυτιλίας και των γραφείων της στο εξωτερικό.

Στην κορυφή

Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πέρυσι παρά την ύφεση, την υπερπροσφορά χωρητικότητας, την ασταθή ναυλαγορά, τη μειωμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε σε χωρητικότητα (dwt) και σε αριθμό πλοίων. Η ελληνόκτητη ναυτιλία παρέμεινε στην πρώτη θέση διεθνώς, με στόλο 3.695 πλοία (μεγαλύτερα των 1.000 gt) με 261,63 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας το 16,16% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, ενώ 802 είναι τα πλοία με ελληνική σημαία (χωρητικότητας άνω των 1.000 gt) που ισοδυναμούσαν με 41.829.594 gt.

Ο ελληνόκτητος στόλος υπό σημαίες κρατών - μελών της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 46,72% της κοινοτικής χωρητικότητας (σε dwt). Επιπροσθέτως, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 18,51% του στόλου δεξαμενοπλοίων, το 23,32% του στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt και το 13,81% του στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών/παραγώγων πετρελαίου σε χωρητικότητα dwt (εξαιρουμένων των υπό ναυπήγηση πλοίων).

Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και μέσω της μελέτης της BCG έχουν προταθεί πέντε συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αυξήσουν τον αντίκτυπό της στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενη και την εμπειρία άλλων χωρών:

  • Ενταξη του ναυτιλιακού τομέα στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, όπως έκανε πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση.
  • Απλοποίηση διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων και μείωση γραφειοκρατίας, με συνταγή Σιγκαπούρης, η οποία αντικατέστησε τις αργές και γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες με ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαθέσιμο όλο το 24ωρο.
  • Σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού που υπάρχει για τη νηολόγηση πλοίων και για την προσέλκυση εγκατάστασης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, όπως έγινε στη Μάλτα, όπου δόθηκαν κίνητρα για αύξηση του αριθμού νεότερων πλοίων, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να έχει το μεγαλύτερο νηολόγιο στην Ευρώπη.
  • Αύξηση εγγραφών σε ναυτικές σχολές με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί η απασχόληση των Ελλήνων στη ναυτιλία όπως έγινε στην Αγγλία, η οποία παρέχοντας κίνητρα κατάφερε ο αριθμός των νέων που επιλέγουν ναυτικές ακαδημίες να διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
  • Αναβάθμιση ποιότητας εκπαίδευσης και δυνατότητα ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως έκαναν οι Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να αποτελούν το νούμερο ένα έθνος εκπαίδευσης ναυτικών.

«Θησαυρός»
101 δισ. $ η αξία του στόλου

Η συνολική αξία του ελληνόκτητου στόλου, που διαρκώς ενισχύεται, σύμφωνα με στοιχεία της United Nations Conference on Trade and Development εκτιμάται στο αστρονομικό ποσό των 101 δισ. δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ιαπωνικός στόλος με αξία 89,11 δισ. και στην τρίτη ο κινεζικός με 72,6 δισ. δολάρια. Η αξία του παγκόσμιου στόλου ανέρχεται στα 659,6 δισ.

Ανά τύπο πλοίου οι Ελληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στα δεξαμενόπλοια (αξία στόλου 33,67 δισ.) και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), η αξία των οποίων ανέρχεται στα 11,05 δισ. Στα φορτηγά ξηρού φορτίου, προηγούνται οι Ιάπωνες (50,6 δισ. δολάρια) και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων οι Γερμανοί (32,65 δισ. δολάρια). Τέλος, στα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Νορβηγοί (αξία στόλου 4,31 δισ. δολάρια).

9,5 δισ. οι επενδύσεις στο α' τρίμηνο
Ενα στα πέντε νέα πλοία είναι ελληνικό

Τον χορό των επενδύσεων στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία σέρνουν και το 2014 οι Ελληνες εφοπλιστές που αγοράζουν... ό,τι κινείται.

Πέρυσι οι επενδύσεις έφτασαν στα 18 δισ. δολάρια, ενώ τα κεφάλαια για αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ξεπέρασαν ήδη τα 9,5 δισ.

Μία στις πέντε παραγγελίες για κατασκευές πλοίων στα ναυπηγεία όλου του πλανήτη ανήκει σε Ελληνες πλοιο- κτήτες και ο λόγος για τον επενδυτικό αυτό παροξυσμό έχει να κάνει με τις χαμηλές αξίες των συμβολαίων για την κατασκευή πλοίων από τους Κορεάτες και τους Κινέζους. Στις αποτιμήσεις αυτές οι Ελληνες πλοιοκτήτες βλέπουν μελλοντικές υπεραξίες. Μάλιστα το ενδιαφέρον εστιάζεται στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου πρωτίστως και δευτερευόντως στα δεξαμενόπλοια. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Golden Destiny, το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα τοποθέτησαν νέες παραγγελίες για τη ναυπήγηση 95 πλοίων μεταφορικής ικανότητας 8,33 εκ. τόνων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 6,5 δισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν τοποθετηθεί παραγγελίες για 42 πλοία.

Την ίδια περίοδο οι Ελληνες εφοπλιστές αγοράζουν ένα στα τρία μεταχειρισμένα πλοία που αλλάζει χέρια.

Συγκεκριμένα,από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Μάρτιο οι εφοπλιστές αγόρασαν 131 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,7 εκατ. τόνων αξίας άνω των 3,3 δισ. δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι αγορές στα secondhand ανέρχονταν σε 70 πλοία.