ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΝΑΥΤΙΛΙΑ

8/9/2014

Ναυτιλία: Φύσηξε μελτέμι στα ταμεία μετά από 4 «πέτρινα» χρόνια

Ναυτιλία: Φύσηξε μελτέμι στα ταμεία μετά από 4 «πέτρινα» χρόνια

Αχνά σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει φέτος η ακτοπλοϊκή αγορά, με τις γραμμές σε Κυκλάδες και Κρήτη να είναι οι μεγάλες κερδισμένες του καλοκαιριού.

Η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία στοίχισε στην ακτοπλοΐα τα τέσσερα τελευταία χρόνια πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες, με τη συνολική επιβατική κίνηση το 2013 να ανέρχεται σε 12,7 εκατ. από 16,8 εκατ. επιβάτες το 2009.

Η αυξημένη κατά 350.000 επιβάτες περίπου κίνηση τον φετινό Ιούλιο μπορεί να μη φέρνει την άνοιξη στην ακτοπλοΐα, αλλά σε κάθε περίπτωση ανακόπτει τη διαρκή αιμορραγία επιβατών, που προκάλεσε οικονομικά αδιέξοδα στις εταιρείες, συρρίκνωσε τον ακτοπλοϊκό στόλο, μείωσε δραματικά τα δρομολόγια και εκτόξευσε τις συσσωρευμένες ζημίες σε δυσθεώρητα ύψη.

Η συνολική μάλιστα έστω και μικρή αύξηση στην επιβατική κίνηση της ακτοπλοΐας της τάξης 3-4% οφείλεται αποκλειστικά στις Κυκλάδες και στο Ηράκλειο, που κέρδισαν τον τίτλο των πιο δημοφιλών προορισμών, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας XRTC, η μείωση της κίνησης άφησε και το 2013 το αποτύπωμά της στην ακτοπλοΐα. Παρότι την περσινή χρονιά αυξήθηκαν οι αφίξεις, με τα πλοία μετακινήθηκαν 4-6% λιγότεροι επιβάτες.

Τα «φιλέτα»
Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος τα δρομολόγια στις λεγόμενες περιοχές «φιλέτα» των Κυκλάδων έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ έχουν αυξηθεί οι λιμένες προσέγγισης.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της κίνησης επιβατών στην Ελλάδα το 2013 μειώθηκε κατά -4% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011-2012 η μείωση ήταν της τάξης του -12%. Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της κίνησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -7% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011-2012 η μείωση ήταν της τάξης του -17%.

Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της κίνησης φορτηγών μειώθηκε οριακά -5% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011-2012 η μείωση ήταν της τάξης του -9%. Με τις εταιρείες βέβαια να έχουν θέσει ως κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας, με έμφαση στη ρευστότητα μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων στρατηγικών, όπως σημαντική μείωση των επιχειρησιακών ταχυτήτων, μείωση αριθμού προσεγγίσεων σε λιμάνια ανά δρομολόγιο, αντικατάσταση κοστοβόρων πλοίων, εφαρμογή στρατηγικών εξορθολογισμού προμηθειών των πλοίων, πωλήσεις πλοίων, εύλογα ο ακτοπλοϊκός στόλος υπέστη δραματική συρρίκνωση στο πέρασμα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση της XRTC, ο στόλος το 2014 αριθμεί 66 πλοία, όταν το 2001 οι εταιρείες δραστηριοποιούνταν διαθέτοντας 125 πλοία. Η μείωση φαίνεται να υπάρχει μόνο στους τύπους πλοίων RO-PAX, τα οποία και είναι αυτά που διαθέτουν τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα. Υπολογίζεται ότι σε ρυθμούς απόλυτης δυναμικότητας, η απουσία αυτών των πλοίων θα μειώσει το μέγεθος της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς κατά περίπου 4.500 θέσεις επιβατών και 150 φορτηγών ανά δρομολόγιο.

«Πληγή» τα καύσιμα
Η μεγάλη πάντως πληγή για τις εταιρείες του κλάδου της ακτοπλοΐας παραμένει το κόστος καυσίμων, που αποτελεί την πιο κρίσιμη παράμετρο στη διαχείριση και δρομολόγηση των πλοίων. Το 2013 η τιμή καυσίμου μειώθηκε σε σχέση με το 2012 κατά -10%, ενώ από το 2006 η αύξηση είναι της τάξης του 92%.

Η επιβάρυνση του κόστους καυσίμων και λιπαντικών από το περίπου 40% στο σύνολο του κλάδου το 2006 έφτασε το 2013 στο 51% περίπου, αναγκάζοντας τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση δρομολογίων, στόλου και ταχύτητας.

Γεμάτα τα πλοία για τις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο φετινός Ιούλιος άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της επιβατικής κίνησης, με τις «γραμμές» της Παροναξίας να εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 7-9% και το σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων να «κόβει» 7-8% περισσότερα εισιτήρια. Αύξηση 4% σημειώθηκε στο Ηράκλειο, ενώ σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία, η μείωση σε σχέση με πέρυσι έφτασε το 10%. Στα Χανιά η πτώση κυμάνθηκε στα επίπεδα του 8%, ενώ σε Χίο και Μυτιλήνη ήταν 3%.