ΚΥΡΙΑΚΗ 5/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΧΑΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ »

23/9/2015

Ένας στους δύο απείχαν από τις εκλογές: Η "ακτινογραφία" και τα αίτια

Ένας στους δύο απείχαν από τις εκλογές: Η  ακτινογραφία  και τα αίτια

Ηχηρό μήνυμα απαξίωσης με πολλαπλούς αποδέκτες στο πολιτικό σύστημα έστειλαν πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες που επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες προχθές απέχοντας από τη διαδικασία.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αυτήν την αναμέτρηση δεν υπήρχαν σταυροί προτίμησης που ενδεχομένως θα κινητοποιούσαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αλλά και η οικονομική στενότητα που απέτρεψε κυρίως τους ετεροδημότες από το να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, φαίνεται ότι ήταν οι βασικοί λόγοι που κράτησαν μακριά από την κάλπη σχεδόν τον έναν στους δύο ψηφοφόρους.

Η τάση αποτυπώθηκε και στα ποσοστά-ρεκόρ που σημείωσε η αποχή από τις εκλογές της Κυριακής και έφτασε σε επίπεδο επικράτειας στο 43,4%, ξεπερνώντας όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το ποσοστό της μάλιστα διευρύνθηκε κατά 7% συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 764.061 λιγότεροι ψηφοφόροι συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, αφού αυτή τη φορά ψήφισαν 5.566.295 άτομα έναντι 6.330.356 τον Σεπτέμβριο.

Στους «χαμένους» από την αποχή συγκαταλέγονται και τα κόμματα καθώς παρά το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει τι θα ψήφιζαν όσοι τελικώς απείχαν σε περίπτωση που προσέρχονταν στις κάλπες, μεταξύ των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έχασαν σε απόλυτους αριθμούς χιλιάδες ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 320.000 λιγότερες ψήφους και η Νέα Δημοκρατία 192.489.

Οι ετεροδημότες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον... χάρτη της αποχής καθώς οι περιοχές στις οποίες άγγιξε ποσοστό-ρεκόρ συγκαταλέγονται πολλά νησιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στη Φλώρινα όπου ξεπέρασε το 64%, ενώ ακολουθούν η Κεφαλονιά με πάνω από 60%, η Λακωνία με 59,5% και η Λέσβος και η Ευρυτανία με 56,6% και 55,7% αντίστοιχα.

Ωστόσο αυτές δεν ήταν οι μοναδικές εκλογικές περιφέρειες στις οποίες σάρωσε η αποχή, καθώς ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δε συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία και στη Χίο, την Αρκαδία, τη Θεσπρωτία, την Καστοριά, τη Σάμο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο, τη Δράμα, την Κέρκυρα, τις Σέρρες και τα Δωδεκάνησα, περιοχές στις οποίες το ποσοστό της αποχής ξεπέρασε το 50%.

Αντίθετα η μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκε στη Β΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης όπου η αποχή δεν ξεπέρασε το 35%, στην περιφέρεια Αττικής (36,1%), στη Β΄ Αθήνας (36,7%), το Ηράκλειο (36,89%) και τη Φθιώτιδα (38,6%).

Η ανοδική τάση των ποσοστών της αποχής είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ακόμα και στις εθνικές εκλογές εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ποσοστά των ψηφισάντων μειώνονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, στις οποίες η συμμετοχή εμφανίστηκε ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά κατά τι μειωμένη σε σχέση με αυτές του Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά, πάντως τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη, το ποσοστό τους εμφανίζει μια σχετική σταθερότητα στο πέρασμα των χρόνων. Στις εκλογές της Κυριακής βρέθηκαν 70.061 λευκά ψηφοδέλτια (1,26%) και 64.384 άκυρα ψηφοδέλτια (1,16%).