ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2/12/2013

Αιτήσεις και κριτήρια για μετεγγραφές φοιτητών

Αιτήσεις και κριτήρια για μετεγγραφές φοιτητών
Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές που εισήχθησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η μεταφορά θέσεων επιτυχόντων (μετεγγραφές) αφορά φοιτητές που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2009-10, 2010-11, 2011-12 και 2012-13.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν θα ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση του ακαδημαϊκού έτους 2013-14. Από αυτές τις θέσεις, το 10% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009-10, το 30% σε όσους εισήχθησαν το 2010-11, το 30% στους εισακτέους 2011-12 και το υπόλοιπο 30% σε όσους συμμετείχαν στις τελευταίες Πανελλαδικές.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων από τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η ΥΑ θα γίνει η επιλογή των επιτυχόντων βάσει του πρώτου κριτηρίου, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά αύξουσα κατανομή. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 9.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από ασθένειες που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία ή έχουν γονείς που ο ένας ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013, το κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, δηλαδή στις 18.000 ευρώ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας με το πρώτο κριτήριο γίνεται χρήση των υπόλοιπων κριτηρίων κατάταξης.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί αμέσως.

Ταυτοποίηση
Προκειμένου να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσκομίζοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την αίτηση.

Ο κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης.

Σε περίπτωση που βρεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις, ο ενδιαφερόμενος χάνει το δικαίωμα μεταφοράς θέσης.

Οι δικαιούχοι μετεγγραφής θα πρέπει να δηλώσουν στο ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα τα εξής:

Τον ΑΦΜ στο οποίον έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, καθώς και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) του κατόχου του ανωτέρω ΑΦΜ.
Την πρώτη ή και τη δεύτερη προτίμηση για τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις ΑΕΙ ? ΤΕΙ που ο υποψήφιος επιθυμεί τη μεταφορά θέσης.
Την ειδική κατηγορία διπλασιασμού του κατά κεφαλήν ετήσιου εισοδήματος στην οποία ενδεχομένως ο αιτών ανήκει. Οταν ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες διπλασιασμού, πρέπει να δηλώσει στην αίτησή του μόνο μία κατηγορία, δηλαδή εκείνη που μπορεί να αποδείξει ευκολότερα.
Στοιχεία με τον τηλεφωνικό του αριθμό, την ταχυδρομική και ηλεκτρονική του διεύθυνση, καθώς και το δήμο από τον οποίο θα αναζητηθεί το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης.

Διευκρινίσεις για τις εξεταστικές
Διευκρινίσεις για την τροπολογία που αφορά στη διπλή εξεταστική φοιτητών έδωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να εξεταστούν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, δεν έχει να κάνει με το τρέχον εξάμηνο και με το εάν θα χαθεί ή όχι.
Με αυτήν την τροπολογία, υποστήριξε, δίνεται λύση σε όσους μπορούν να δώσουν τα μαθήματα που χρωστάνε απ' όλα τα εξάμηνα, προκειμένου να «συντμήσουμε όσο μπορούμε τη διάρκεια παραμονής κάποιου στον χώρο του πανεπιστημίου, ώστε αν μπορεί και είναι προετοιμασμένος κάποιος να πάρει το πτυχίο του για να μπορέσει να πάει παρακάτω, όπου εκείνος επιλέξει». Αυτή είναι η ουσία και το νόημα της τροπολογίας, πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Επαναλειτουργία
Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή, προέχει να επανέλθει η ομαλότητα στα δύο Ιδρύματα όπου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ), να επαναλειτουργήσουν σε όλο τους το εύρος, να καταρτιστεί πρόγραμμα αναπλήρωσης μαθημάτων και να γίνουν όποιες άλλες ρυθμίσεις κριθούν αναγκαίες, όπως για παράδειγμα η παράταση του εξαμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί οκτώ εβδομάδες μαθημάτων (σ.σ.: τα μαθήματα ξεκινούσαν κανονικά αρχές Οκτωβρίου) στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Ωστόσο, στο ΕΜΠ η κατάσταση είναι καλύτερη σε 4 από τις 9 σχολές του Ιδρύματος (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι και Ναυπηγοί), καθώς τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες.