ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

25/10/2011

Συμμετοχή – παρέμβαση της περιφερειακής συμβούλου Δ. Αφεντούλη για τη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών Open Days

Δέσποινα Αφεντούλη

Σε συνέχεια της παρέμβασης της περιφερειακής συμβούλου, Δ. Αφεντούλη, στη 15η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα: Συζήτηση για το Κέντρο της Αθήνας αναφορικά με το ζήτημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην Αττική, με έμφαση σε περιοχές του Δήμου Αχαρνών, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προέβη σε νέες παρεμβάσεις, αυτήν τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνέχεια της παρέμβασης της περιφερειακής συμβούλου, Δ. Αφεντούλη, στη 15η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα: «Συζήτηση για το Κέντρο της Αθήνας» αναφορικά με το ζήτημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην Αττική, με έμφαση σε περιοχές του Δήμου Αχαρνών, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προέβη σε νέες παρεμβάσεις, αυτήν τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ως μια εκ των αντιπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών Open Days, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 13 Οκτωβρίου 2011 στις Βρυξέλλες, η Δ. Αφεντούλη, συμμετείχε - μεταξύ άλλων- στο σεμινάριο: “Thematic Subsidiarity Workshop: the integration of immigrants at local and regional level”.
Κατά τη διάρκεια του εν λόγω σεμιναρίου, η περιφερειακή σύμβουλος ενημέρωσε προσωπικά τον προεδρεύοντα-συντονιστή για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Όπως τόνισε, «σειρά μέτρων λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό, εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την ορθή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αναμφίβολα, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία είναι το «κλειδί» για την αποφυγή δημιουργίας πόλεων-γκέττο, οι οποίες εξελίσσονται σε εστίες εγκληματικότητας και παραβατικότητας». Οι μετανάστες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο οφείλεται να διαφυλάσσεται το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, επεσήμανε η περιφερειακή σύμβουλος.
Λόγω γεωγραφικής θέσης, υπογράμμισε η Δ. Αφεντούλη, η Ελλάδα καθίσταται εξωτερικό ευρωπαϊκό σύνορο και πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν το 90% των μεταναστών διασχίζει τη χώρα συνήθως προκειμένου να μεταβεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως για να συμβιώσει με μέλη της οικογένειας, αλλά και για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές, αλλά και δομικά προβλήματα. «Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ως χώρα και ως λαός, είναι επικίνδυνο και δυσβάσταχτο να αναλάβουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου το ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα των μεταναστών, ενώ παράλληλα να διακυβεύεται η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», υποστήριξε η Δ. Αφεντούλη.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία αναθεώρησης του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, καθώς σύμφωνα με τον συγκεκριμένο Κανονισμό, προβλέπεται η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα εισόδου, δηλαδή στις πλείστες των περιπτώσεων στην Ελλάδα: «Επειδή το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και δεδομένου ότι κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός των ορίων της, θεωρώ ότι ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ χρειάζεται αναθεώρηση, προκειμένου να γίνει ανακατανομή των παράτυπων μεταναστών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει οικονομικών, πληθυσμιακών, γεωγραφικών και άλλων κριτηρίων».
Η Δ. Αφεντούλη απέστειλε και εγγράφως τα ανωτέρω, προκειμένου να λάβει σχετική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προεδρεύων-συντονιστής έδειξε κατανόηση στο ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Developing strategies for youth employment at regional/local level” η περιφερειακή σύμβουλος επεσήμανε ότι η ελπίδα της χώρας, οι νέοι, υποχρεώνονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας στη χώρα. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2011 ανήλθαν στο 16,5%, σημειώνοντας αύξηση κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσυ, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα η ανεργία πλήττει 4 στους 10 νέους και 1 στις 5 γυναίκες.
'Οπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την απασχόληση είναι η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου της σχολικής διαρροής, καθώς και της εγκατάλειψης των σπουδών. Με σχετική παρέμβασή της, η Δ. Αφεντούλη κατέθεσε ωστόσο, την ελληνική πλευρά αναφορικά με την προσφορά εργασίας στη χώρα από νέους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ζήτημα που προκύπτει στην Ελλάδα είναι ότι οι νέοι στην πλειονότητά τους διαθέτουν υψηλή μόρφωση, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση για απασχόληση: «Αυτό έχει λοιπόν, ως αποτέλεσμα το πιο ενεργό μέρος της κοινωνίας της χώρας, οι νέοι, να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, με στόχο την εξεύρεση εργασίας, ενώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψην και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα υπερηλίκων είναι υπαρκτός».
Στη συνέχεια, η περιφερειακή σύμβουλος ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, αλλά και ευρύτερα, τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών, καθώς και με τη συμμετοχή Περιφερειών και πόλεων από ολόκληρη την Ευρώπη.