ΚΥΡΙΑΚΗ 5/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

26/3/2013

Εισήγηση του Ιωάννη Δημόπουλου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων 6 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα

Γιάννης Δημόπουλος

Με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύσσεται αυτή τη χρονική περίοδο στο δήμο μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή επι της ΜΠΕ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων 6 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα θα ήθελα να παραθεσω μερικές σκέψεις μου.

Με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύσσεται αυτή τη χρονική περίοδο στο δήμο μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή επι της ΜΠΕ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων 6 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα θα ήθελα να παραθεσω μερικές σκέψεις μου.
Οι προτεινόμενοι προς έγκριση Π.Ο. στη θέση «ΓΚΟΝΕΤΣΙ (ΒΟΡΕΙΟ)-ΝΤΟΡΟΒΑΤΕΖΑ», «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΚΟΝΕΤΣΙΑ», «ΝΤΟΡΟΒΑΤΕΖΑ» ή «ΣΤΡΟΓΓΥΛΙ» στο Δήμο Μαρκόπουλου της Περιφέρειας Αττικής έχουν υποβληθεί συνολικά έξι (6) ΜΠΕ για την εγκατάσταση ισάριθμων μονάδων ίδιας τεχνολογίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση της βιομάζας, συνολικής ισχύος ≤6 MW -πέντε (5) μονάδων της εταιρείας «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ», καθώς και μίας (1) μονάδας του κου Ηλία Κουλουκάκου, ισχύος ≤1 MW εκάστη, αφορούν τεχνολογία συνδυασμού αεριοποίησης και μηχανών εσωτερικής καύσης η οποία για πρώτη φορά υλοποιείται στην χώρα μας σε τέτοια κλίμακα.
Στην εισήγηση και στην περιγραφή της δραστηριότητας αναγράφεται:
«Η εν θέματι δραστηριότητα κατατάσσεται σύμφωνα με την Υ.Α. 1958 (ΦΕΚ 21/τ.Β' /13-01-2012), (5) σχετική, ως εξής:
Παράρτημα Χ, Ομάδα 10η: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», Υποκατηγορία Α2
Α/Α 6α/6β: «Ηλεκτροπαραγωγή με καύση βιοαερίου» - P ≤1 MW / «Εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας»- Κατατάσσεται σύμφωνα με το παράτημα IV όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. με αριθ. 20741(ΦΕΚ 1565/τ.Β /08-05-2012), δηλαδή
Πίνακας 1 (τροποποίηση 4ης Ομάδας της Υ.Α. 1958/2012)
Α/Α 11: «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου (εργασία R3)» - Q<100.000tn»
Έτσι λανθασμένα αναφέρεται στο σκεπτικό της κάθε εισήγησης ότι « Η εν θέματι μονάδα χαρακτηρίζεται χαμηλής όχλησης (ΚΥΑ με αριθμό οικ. 3137/191/Φ.15 (ΦΕΚ 1048/Β/4-4-12) «Αντιστοίχηση των κατηγοριών των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στα πολεοδομικά διατάγματα».), στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται: Είδος έργου ή δραστηριότητας Σταθμοί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ Α/Α 303 και υποδραστηριότητα Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιοαερίου βαθμός όχλησης Μέσος για αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ > 0,5 MW, ενώ έχουμε σύνολο έξι τέτοιων μονάδων μέσης όχλησης. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και σε τέτοια κλίμακα στην χώρα μας, χωρίς να υπάρχουν άλλα παρόμοια στοιχεία για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις στην Περιφέρεια και στην Ελλάδα ευρύτερα.
Άλλωστε δε και από οικονομοτεχνικής απόψεως είναι αξιοπερίεργο πως θα τροφοδοτείται με πρώτη ύλη όχι μόνον από τους γύρω Δήμους, αλλά και από καλλιέργειες στους «Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική εισήγηση, θέτοντας το εύλογο ερώτημα του μεταφορικού κόστους και το γιατί δεν επιλέχθηκαν τοποθεσίες εγκατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κοντά στο τόπο παραγωγής των πρώτων υλών τους.
Ακόμη η σωρευτική επίδραση των έξι μονάδων σε μία περιοχή πολύ κοντά στον αστικό ιστό του Μαρκοπούλου αναμένεται να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην διαβίωση των πολιτών. Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που δίνονται στην εισήγηση για το εξαιρετικά τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα CO με όριο τα 270,06 mgr/μ3 η σωρευτική μελέτη δίνει 270 mgr/μ3 ενώ αναφέρεται ότι «Όσον αφορά τον αέριο ρύπο CO αναμένονται εκλύσεις κατά περιπτώσεις πέραν των θεσμοθετημένων ορίων, οφειλόμενες κυρίως στη φύση της πρώτης ύλης λειτουργίας και των διαδικασιών παραγωγής αερίου SYNGAS (ατελής καύση πρώτης ύλης)»
Το σύστημα γεωθερμικής ψύξης πως θα ελέγχεται από διαρροές διότι μετά την εγκατάσταση,είναι υπόγεια ,είναι δύσκολη η όποια επέμβαση.
Υπάρχει πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης και σε περίπτωση αστοχίας ή διαρροών και με δεδομένο ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια.Τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν;
Με βάσει τα παραπάνω οι υπόψη έξι εισηγήσεις κρίνονται ανεπαρκείς για να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία για την αξιολόγηση των Π.Ο. των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Συμπερασματικά λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης και της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας των πολιτών και την αποτροπή έκθεσης τους σε κίνδυνο προτείνω για την περαιτέρω αξιολόγηση να ζητηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) που είναι και ο επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής.Και αυτή θα είναι και η πρότασή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ