ΚΥΡΙΑΚΗ 5/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

24/9/2013

Ομιλία της Δ. Αφεντούλη* στο έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος‏

Ομιλία της Δ. Αφεντούλη* στο έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος‏

Λίγους μήνες μετά την έναρξη του πρώτου τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, εκτάκτως αυτή τη φορά, να συζητήσουμε για τα οικονομικά των Περιφερειών όλης της χώρας.

Είναι γνωστό ότι οι Περιφέρειες αντλούν χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας, οι πόροι αυτοί να έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό, όσον αφορά τις λειτουργικές, αλλά και τις επενδυτικές δαπάνες.
Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε. Να μας αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι Κ.Α.Π. και ο μεσοχρόνιος προγραμματισμός τους. Εάν πράγματι στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών και οικονομικά αυτοτελών Περιφερειών, τότε οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχοντας τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών τους.
Επίσης είναι σαφές ότι τα δημοσιονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, επηρεάζουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με εξαίρεση τα τεχνικά έργα υποδομής εθνικής εμβέλειας, κρίνεται απαραίτητη η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών, με στόχο τον από κοινού καθορισμό των κριτηρίων της τομεακής και περιφερειακής κατανομής του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς και της αποκέντρωσής του, όσον αφορά τη διαχείρισή του.
Και βεβαίως έχει ιδιαίτερη σημασία, οι θεσμοθετημένοι Ειδικοί Πόροι να κατανέμονται με αντικειμενικά κριτήρια και να λαμβάνεται πραγματικά υπόψη η γεωγραφική φυσιογνωμία της κάθε περιοχής, αλλά και οι ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, γεωγραφικά και τομεακά, έπειτα από συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και της Ένωσης των Περιφερειών.
Όσον αφορά τις λοιπές κρατικές επιχορηγήσεις των περιφερειών, διεκδικούμε αντικειμενικά και συγκεκριμένα κριτήρια με διαφάνεια. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που κλήθηκαν να αναλάβουν οι Περιφέρειες είναι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) και ευρύτερα το ΕΣΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά αποδόθηκαν σε Υπουργεία, οι Περιφέρειες απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι σε θέση να υλοποιούν έργα με τη συγχρηματοδότηση των Π.Ε.Π. Για το λόγο αυτό οι Περιφέρειες είναι σημαντικό να γνωριστούν ουσιαστικά σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης ως ο πιο ικανός θεσμός για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Επιπλέον η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας είναι ίσως ο πιο κατάλληλος φορέας για το σχεδιασμό των 13 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια συνολική, αναπτυξιακή στρατηγική για την Περιφέρεια, δεδομένου ότι αποτελεί τον πιο κοντινό θεσμό στις επιχειρήσεις και στους πολίτες και άρα στην τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία.
Σημαντική επίσης είναι η απλοποίηση της διαδικασίας είσπραξης τελών και βεβαίως, της ανταποδοτικής παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.
Ένα άλλο θέμα που έχουμε θέσει αρκετές φορές είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ζητάμε το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Συντάγματος σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο.
Κοινή πεποίθησή μας είναι ο προϋπολογισμός να συνδέεται με το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας και βέβαια με Τεχνικό Πρόγραμμα.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Ως Περιφέρεια ζητάμε τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών. Διεκδικούμε έναν ενιαίο εξωτερικό έλεγχο από μια ανεξάρτητη κρατική αρχή, ελεγκτική υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι πολλούς αλληλοεπικαλυπτόμενους αναποτελεσματικούς ελέγχους εκ των υστέρων.
Αν κοιτάξουμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα, τότε θα δούμε τη διαχείριση των οικονομικών των περιφερειών στο θεσμικό επίπεδο, τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης των περιφερειών, τους πόρους των περιφερειών, πώς όλα αυτά λειτουργούν στην πράξη.
Είναι αναγκαίο, εάν όντως θέλουμε να μιλάμε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, να είναι πραγματικά οικονομικά αυτοτελείς και φορολογικά αποκεντρωμένες.
Σας ευχαριστώ.