Συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μ. Βορίδη με τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Στ. Καλογιάννη
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαυρουδής Βορίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της «Νέας Δημοκρατίας» Σταύρο Καλογιάννη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων Σέργιος Λαμπρόπουλος.
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαυρουδής Βορίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της «Νέας Δημοκρατίας» Σταύρο Καλογιάννη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων Σέργιος Λαμπρόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Βορίδης δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καλογιάννη και τον κ. Τσουμάνη, τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας για μια εξαιρετικά ωφέλιμη και δημιουργική συζήτηση πάνω στα ζητήματα των Δημοσίων Έργων. Όπως ξέρετε, το Υπουργείο Υποδομών είναι στρατευμένο πάνω στην προσπάθεια συνθέσεως απόψεων και αυτό αποτελεί μια συνεχή και διαρκή επιδίωξη μας στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης. Οι απόψεις αυτές συντίθενται ώστε να διαμορφώνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ειδικά όταν έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Συζητήσαμε την αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά μια παρέμβαση στον Κώδικα Απαλλοτριώσεων. Στο θέμα αυτό θα συζητήσουμε αρκετά προκειμένου να έχουμε μια πλήρως εναρμονισμένη άποψη για τη νομοθετική παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε.
«Μιλήσαμε αρκετά και για τα ζητήματα παραχωρήσεων αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η διαπραγμάτευσή μας στο σημείο προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση να επιταχύνει κατά το δυνατόν τις συζητήσεις αυτές και νομίζω ότι είμαστε συντονισμένοι σε μια σειρά από πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω για αυτή την ουσιαστική και δημιουργική συμβολή της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια την οποία κάνει το Υπουργείο Υποδομών.»
Ερώτηση: Υπάρχει η εξέλιξη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ξεκινήσει ελέγχους στις τέσσερις κοινοπραξίες. Εσείς είστε αισιόδοξος ότι αυτό το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει μπορεί να καλυφθεί από την Τράπεζα; Και αν ναι πότε. Είχατε πει ότι ευελπιστείτε ότι ως το Μάρτιο να έχουμε κάποια λύση. Η εξέλιξη από την Τράπεζα ανοίγει το δρόμο για λύση;
Μ. Βορίδης: Αυτή είναι κατ' αρχήν μια θετική εξέλιξη, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν δημιουργείται ένας οικονομικός και νομικός έλεγχος σε έργα, στην πραγματικότητα εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν κάνει αυτό τον έλεγχο, διότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει. Το κάνει διότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Επομένως, αυτό σημαίνει την κατ' αρχήν αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από αυτή την πλευρά αυτό είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, όπως πολλές φορές σας έχω πει, αυτή είναι μια πολυεπίπεδη, πολυπαραγωγική, εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, την οποία παρακολουθούμε εντατικά και για την οποία αφιερώνουν άνθρωποι στο Υπουργείο πολύ χρόνο και προσπάθεια. Προσπαθούμε να την φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα στην ωρίμανσή της, προκειμένου να έχουμε μια συγκεκριμένη κατάληξη. Αλλά δεν θέλω να δεσμευτώ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δη αυστηρό σε μια τέτοιου είδους διαδικασία.
Ερώτηση: Η αύξηση των διοδίων ήταν αναπόφευκτη;
Μ. Βορίδης: Η αύξηση των διοδίων ήταν συμβατική μας υποχρέωση. Από τη στιγμή που κάτι είναι συμβατική υποχρέωση η μη αύξηση των διοδίων, στην πραγματικότητα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει ότι δεν εισπράττονται τα χρήματα αυτά με κάποιον τρόπο από τους παραχωρησιούχους. Στην πραγματικότητα η επιλογή που έχει να κάνει εδώ η Ελληνική Πολιτεία είναι, αν τη μικρή αυτή αύξηση του 2 με 3% των διοδίων, που σε πραγματικά χρήματα εκφράζεται με μία επιβάρυνση των διοδίων κατά δέκα ή πέντε λεπτά, θα την πληρώσουν οι χρήστες ή αν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Και έγινε η επιλογή της στενής και αυστηρής τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης.
Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι εδώ δεν μεσολαβεί κάποιου είδους πολιτική απόφαση. Αυτό είναι μια εφαρμογή των συμβάσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση πολιτικής αποφάσεως. Αλλά παρά ταύτα, αν έπρεπε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, τονίζω ότι παρέμβαση θα σήμαινε επιβάρυνση του προϋπολογισμού και δη των φορολογουμένων και όχι των χρηστών. Αυτές είναι οι επιλογές που υπάρχουν.
Ερώτηση: Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στη μείωση των διοδίων για τοπικούς χρήστες αλλά και στα θέματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή; Παραμένει η ίδια;
Μ. Βορίδης: Παραμένει. Αλλά επειδή επηρεάζει τα οικονομικά των δρόμων, θέλω να εξεταστεί και θα εξεταστεί και θα υπάρξει παρέμβαση στο σύνολο όμως μιας χρηματοδοτικής προσέγγισης των έργων. Δεν θέλω αυτό να είναι απομονωμένο, να είναι αποσπασματικό. Θέλω να είναι έκφραση μιας συνολικής απάντησης στο χρηματοδοτικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν τα έργα αυτή τη στιγμή.
Ερώτηση: Άρα, είναι αλληλένδετο με το χρηματοδοτικό. Δεν μπορεί να επιλυθεί το ένα και να μην επιλυθεί το άλλο.
Μ.Βορίδης: Μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις αυτοτελώς, αλλά αυτό πρέπει να είναι ενταγμένο μέσα σε μια συνολική στρατηγικής συζήτησης. Με δύο λόγια, την ίδια ώρα που μιλάμε για μα σειρά από ζητήματα, θα μιλήσουμε και για αυτές τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις.
Ερώτηση: Ήταν δηλαδή στα ψιλά γράμματα; Δεν υπήρχε το παράλληλο της διαδικασίας, να γίνονται αυξήσεις όταν παγώνουν τα έργα;
Μ. Βορίδης: Να το πω διαφορετικά, χωρίς να μπούμε τώρα στη συζήτηση για τις συμβάσεις, το μείζον είναι ότι οι συμβάσεις είναι ενεργές και ότι όλες οι πλευρές θέλουν να παραμείνουν ενεργές.
Ερώτηση: Η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας (για το ζήτημα των διοδίων) σας έκανε εντύπωση, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση το 2007 και εκπόνησε αυτές τις συμβάσεις;
Μ. Βορίδης: Εγώ κρατώ από τη συνάντησή μου με τον κ. Καλογιάννη το θετικό και δημιουργικό κλίμα της συζήτησης αυτής. Και είναι αυτονόητο ότι ακούω ως υπουργός όλες τις κριτικές και τις συνεκτιμώ. Θεωρώ ότι γίνονται όλες με πνεύμα καλής διαθέσεως και στο πλαίσιο της εποικοδομητικής κριτικής».
Ερώτηση: Θα μας πείτε τώρα αν θα παραμείνετε υπουργός και γιατί ο πρόεδρος του κόμματός σας για πολλοστή φορά προειδοποιεί ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση; Αφορά στο σχέδιο νόμου του κ. Παπαϊωάννου για τα ναρκωτικά, άλλα ζητήματα, αυτά που πρέπει να ψηφίσετε;
Μ. Βορίδης: Έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Το έχουμε αποδείξει σε μια σειρά από στιγμές και έχουμε αναλάβει και μερίδιο, το οποίο δεν μας αναλογεί. Αλλά εν πάση περιπτώσει, το μόνο για το οποίο κάποιος δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό είναι ότι φοβάται τις ευθύνες. Και με την ψήφιση του μνημονίου και με μια σειρά από άλλες επιμέρους στιγμές, στις οποίες ψηφίσαμε και με τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση αυτή, έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι μια Κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης. Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, έχει βαρύ έργο. Δεν είναι ανάγκη να διαμορφώνουμε διαφωνίες. Η στάση που κρατάμε στο Υπουργείο, ξαναείπα, είναι μια στάση σχεδόν απόλυτης σύνθεσης. Το έχουμε δείξει και το έχουμε αποδείξει. Σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες ακολουθείται μια διεργασία συνθετική, σε ζητήματα δε τα οποία δε εγείρουν αξιακά θέματα. Όταν συζητάμε λοιπόν την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, για παράδειγμα, ή την αποσυμφόρηση των φυλακών μέσα από προτάσεις αποφυλάκισης ανθρώπων που έχουν τελέσει κακουργήματα, δεν είναι φυσικό να αξιώνουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε πρέπει κατά μείζονα λόγο σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα να γίνεται και από άλλους υπουργούς; Είναι δυνατό να υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στις οποίες διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία ή διαφωνεί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός; Εμείς λέμε όχι! Και μάλιστα όταν έχουμε τέτοιο, ξαναλέω, μεγάλο αξιακό χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν πρέπει να το βάλουμε όλοι στο μυαλό μας. Όπως το Υπουργείο Υποδομών βάζει κεντρικό σημείο τη σύνθεση και τη σύγκλιση των απόψεων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, έτσι αντίστοιχα πρέπει να διαμορφώνονται οι θέσεις και στα άλλα νομοσχέδια, στα άλλα υπουργεία. Αυτό είναι που θέσαμε. Το έχουμε θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχει τεθεί στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και ειδικά για τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρά ταύτα βλέπουμε ότι δεν εισακούεται. Δεν γίνεται, χθες να αποχωρούν δύο κόμματα από τη Βουλή στη συζήτηση μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα να λέμε ότι δεν δημιουργείται πολιτικό ζήτημα από την παραμονή π.χ. υπουργών των κομμάτων που αποχώρησαν χθες από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, επειδή ο στόχος δεν είναι να αποσυντεθεί η κυβέρνηση - ο στόχος είναι να γίνει ισχυρότερη η συνοχή της - λέμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν απολύτως οι όροι λειτουργίας και οι όροι με τους οποίους αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ερώτηση: Σε τέτοιες περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία του ΛΑΟΣ, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από την Κυβέρνηση;
Μ. Βορίδης: Εμείς δεν θέλουμε να φτάνουμε εκεί. Αλλά όταν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, όπως χθες το πρωί, με την είσοδο στη Βουλή να υπάρξει απόσυρση των επίμαχων διατάξεων για την αποσυμφόρηση και βλέπουμε ότι αυτό δεν γίνεται και αναγκάζονται τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, να αποχωρήσουν από τη συζήτηση, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα βαρύ δυσλειτουργικό πρόβλημα που βαραίνει όχι πλέον τα κόμματα, αλλά την ίδια την Κυβέρνηση. Αυτό λοιπόν πρέπει να λυθεί. Δεν γίνεται να μην το θέσουμε. Είναι δυνατόν δηλαδή να πρέπει συγκαλούμε συσκέψεις πρωινές από χθες το βράδυ, για να φτάσουμε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης; Τη στιγμή που αυτό έχει τεθεί και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Καρατζαφέρη και στο οποίο, για να πάω ένα βήμα παραπέρα, έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός; Και παρά ταύτα ακολουθείται μια διαδρομή ερήμην όλων; Πως θα γίνει αυτό; Αυτό θέτει ζήτημα λειτουργίας της Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε, είναι η Κυβέρνηση να λειτουργεί αρμονικά. Θέλουμε η Κυβέρνηση να έχει συνοχή και θέλουμε να αντιμετωπίζει τα μεγάλα. Γι' αυτό μπορούμε να αφήσουμε και παραπίσω τα άλλα για τα οποία δεν έχουμε προγραμματική σύγκλιση. Εγώ δεν λέω ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Μπορεί ο κ. Παπαϊωάννου να θεωρεί ότι έχει δίκιο, δικαίωμα του είναι. Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση. Έλα που οι άλλοι θεωρούμε ότι δεν έχει δίκιο, δεν το πιστεύουμε αυτό. Δεν πρέπει αυτό, στα πλαίσια μιας τέτοιας Κυβέρνησης, να συντίθεται;
Ερώτηση: Δηλαδή πήγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και έκανε ό,τι ήθελε;
Μ. Βορίδης: Σας ξαναλέω είναι νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την οποία οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν ενημερώσει για τη αντίρρηση τους τον Πρωθυπουργό. Τι άλλο να σας πω;
Ερώτηση: Πέρα από τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, προτάσεις εναλλακτικές για το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών έχετε;
Μ. Βορίδης: Φυσικά. Και έχουν κατατεθεί από τους εκπροσώπους των κομμάτων μας στην αρμόδια Επιτροπή. Φυσικά και υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.
Ερώτηση: Και δεν ελήφθησαν υπόψη;
Μ. Βορίδης: Ελήφθησαν κατά ένα μέρος. Αλλά σας ξαναλέω, εδώ υπήρχε ένα κεντρικό κομβικό σημείο, το οποίο δεν το θεωρώ ασήμαντο. Το να λέμε ότι αύριο θα απελευθερωθούν με αυτή τη διαδικασία της αποσυμφόρησης δύο χιλιάδες επικίνδυνοι εγκληματίες και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας χωρίς να έχουν εκτίσει την ποινή τους, είναι μείζον θέμα.
Ερώτηση: Και αν αυτό συμβεί και με τα ναρκωτικά, τι θα κάνετε;
Μ. Βορίδης: Για τα ναρκωτικά το θεωρώ αυτονόητο ότι θα αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις. Υπάρχει περίπτωση να είμαι εγώ υπουργός σε μία κυβέρνηση, η οποία θα φέρει την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών; Υπάρχουν πιο απλοί τρόποι για να διώξεις τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό από την Κυβέρνηση. Αρκεί να του το πεις. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε όλα αυτά.
Ερώτηση: Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα ψηφίσει τα μέτρα που έρχονται και έχουν να κάνουν άμεσα με την οικονομική επιβίωση της χώρας;
Μ. Βορίδης: Θα ψηφίσουμε όλα τα μέτρα για τα οποία θα συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, έτσι όπως θα έχει γίνει η διαπραγμάτευση αυτή με τον πρωθυπουργό, που έχει εξουσιοδοτηθεί για να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση. Σας ευχαριστώ.