ΔΕΥΤΕΡΑ 12/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ

20/2/2012

Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία: να μην τους κάνουμε το χατίρι

Πάνος Λειβαδάς

Ζούμε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη νεότερη ιστορία της χώρας. Μια συνεχής πορεία βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου που ξεκίνησε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, έχει διακοπεί βίαια, χωρίς να υπάρχει κάποιο πολύ αρνητικό γεγονός, πχ. πόλεμος.

Ζούμε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη νεότερη ιστορία της χώρας. Μια συνεχής πορεία βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου που ξεκίνησε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, έχει διακοπεί βίαια, χωρίς να υπάρχει κάποιο πολύ αρνητικό γεγονός, πχ. πόλεμος. Μόνο η κρίση ελλείμματος και χρέους που μετετράπη λόγω λανθασμένων χειρισμών σε κρίση δανεισμού. Και τελευταία σε απειλή χρεοκοπίας.
Δυστυχώς πολλοί, δρώντας ανεύθυνα, αξιοποιούν την πίεση που υφίστανται οι Έλληνες, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα μικροκομματικά ή συντεχνιακά οφέλη. «Παίζουν» ανεύθυνα στην πλάτη των πολιτών της χώρας το σενάριο της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, παρουσιάζοντας το ως μια «φυσική», ακόμα και «εθνική» επιλογή που δια μαγείας θα εξαφανίσει τα προβλήματά μας. Σπεκουλάρουν εις βάρος της χώρας, χωρίς να εξηγούν, φυσικά, ποια είναι η πρότασή τους και γιατί αυτή θα λύση το πρόβλημα χρέους της χώρας. Μια συνεπής ευρωπαϊκή πορεία, που «έχτισε» ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές του ηγεσίες τα τελευταία 60 χρόνια, απειλείται!
Η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για τη χώρα μας, αφού θα προκαλούσε οικονομικό χάος και κοινωνική έκρηξη. Θα την οδηγούσε, συνεπώς, πολλές δεκαετίες πίσω. Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Θα υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες στην εισαγωγή απαραίτητων αγαθών όπως φάρμακα, πετρέλαιο και μηχανήματα. Η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης θα οδηγούσαν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και, κυρίως, τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα πλήξει περισσότερο τη μεσαία τάξη, τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και θα είναι εντελώς αδύνατον να προβλέψουμε πόσα χρόνια θα χρειαστούμε για να ανακάμψυμε. Πόσο καιρό, δηλαδή, θα μας πάρει για να ξαναβρεθούμε έστω στο σημερινό, στο μειωμένο σε σχέση με τρία χρόνια πριν, επίπεδο ζωής.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, ήταν ξεκάθαρος: η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει στη λεηλασία της χώρας, του λαού, του τόπου. Αυτή τη χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε.
Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα σημάνει και την περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση της Ελλάδας και τον τελικό θρυματισμό της διεθνούς μας εικόνας και της διαπραγματευτικής μας ισχύος, με ολέθρια αποτελέσματα για τις ανοιχτές, κρίσιμες υποθέσεις. Είναι κανείς σε θέση να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο;
Ας διδαχθούμε, έστω και τώρα, από τα παθήματα άλλων που βρέθηκαν στην ίδια θέση με μας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. Καβάγιο, έγραψε πως η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε την πιο άδικη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων και εις βάρος των φτωχότερων τάξεων στην ιστορία της Ελλάδας. Όπως έγινε στην Αργεντινή. Ούτε αυτό το χατήρι πρέπει να τους κάνουμε. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει είναι δύσκολος και ανηφορικός, όμως οδηγεί σε ξέφωτο.