Εισβολή πειρατών στα ελληνικά ύδατα
Ακόμα και νέοι σχηματισμοί που δημιουργούνται, στελεχώνονται από ανθρώπους που ήταν χρόνια πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο πλαίσιο αντιπροτάσεων και ιδεών μιας νέας πολιτικής προοπτικής, εντάσσεται το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος.
Ακόμα και νέοι σχηματισμοί που δημιουργούνται, στελεχώνονται από ανθρώπους που ήταν χρόνια πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο πλαίσιο αντιπροτάσεων και ιδεών μιας νέας πολιτικής προοπτικής, εντάσσεται το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος. Ο κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος, και σε συνέντευξή του στην «Εξ Ανατολής» μας εξηγεί τις θέσεις και τις ιδέες του ΠΚΕ(Πειρατικού Κόμματος Ελλάδος) το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα περίπτωση. Πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο διαδικτυακό τους χώρο www.pirateparty.gr.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΤΕΡΙΔΗΣ
Πείτε μας μερικά λόγια για το πώς προέκυψε το όνομα “Πειρατές” και ένα σύντομο ιστορικό του κινήματος-κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρώτο πειρατικό κόμμα ιδρύθηκε το 2006 στη Σουηδία. Πέντε μήνες μετά, η σουηδική αστυνομία προσπάθησε παραβιάζοντας το Σύνταγμα να κλείσει το Pirate Bay το οποίο δεν κατάφερε. Αυτή η απόπειρα εκτόξευσε τους Σουηδούς Πειρατές. Έπειτα εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουνε κόμματα Πειρατών σε όλες της χώρες της Ε.Ε. εκτός από 4 και συνολικά στον κόσμο υπάρχουνε 57 κόμματα Πειρατών. Επιπρόσθετα, έχουμε 2 Σουηδούς Ευρωβουλευτές,19 Βουλευτές στη Γερμανία και 201 δημοτικούς συμβούλους σε 8 ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά τους Έλληνες Πειρατές, υπάρχουν σημεία επαφής ώστε ο κόσμος να σας γνωρίσει;
Στο www.pirateparty.gr, θα δει κατά καιρούς να υπάρχουν εκδηλώσεις και συναντήσεις σε διάφορα μέρη και πόλεις. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις οι οποίες αναφέρονται όλες και στο site μας. Κάναμε μάλιστα και δύο διασκέψεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Επειδή δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε τη δομή ενός κόμματος που ανοίγει 50 γραφεία σε όλη την Ελλάδα και ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για να υπάρχουν τα γραφεία του. Εμάς γραφείο μας είναι το ίντερνετ, και οι συναντήσεις μας γίνονται κυρίως σε καφετέριες.
Ποιές εκλογικές περιφέρειες θα καλύψετε;
Σχεδόν όλη την Ελλάδα, εκτός από λίγες μονοεδρικές.
Ποιές είναι οι βασικές θέσεις του κόμματός σας;
Οι βασικές θέσεις του κόμματός μας είναι, η απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι είναι δημόσιο και ταυτόχρονα αδιαφάνεια σε ό,τι είναι προσωπικό. Βασικό χαρακτηριστικό των θέσεών μας επίσης είναι ότι τα πρόσωπα πρέπει να αποφασίζουν. Όποιον τον αφορά ένα θέμα, πρέπει να έχει θέση και άποψη, εν αντιθέσει αυτό που ζούμε σήμερα όπου δεν έχουμε λόγο σε τίποτα απ' όσα συμβαίνουν. Ο πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, αλληλοεμπλέκονται σε ένα πρωθυπουργο-κεντρικό κράτος. Ο πρωθυπουργός έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές του παλιού μονάρχη. Στη νομοθετική εξουσία αποφασίζουν μόνο η πλειοψηφία των βουλευτών χωρίς να μπορεί να προτείνει ή να απορρίψει νόμους και ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή είμαστε δέσμιοι 300 και αυτό δεν το θέλουμε. Όταν επιθυμούν κάτι εκατομμύρια Έλληνες, θα πρέπει αυτό να γίνεται πραγματικότητα. Στην εκτελεστική εξουσία, δεν γίνεται ο Πρωθυπουργός ή ένας Υπουργός να είναι ταυτόχρονα και Βουλευτής, δεν πρέπει να νομοθετεί αλλά να αναλαμβάνει να κάνει πραγματικότητα αυτά που νομοθέτησαν οι άλλοι. Επίσης, ένας δικαστικός πρέπει να είναι ανεξάρτητος και όχι να διορίζεται από Υπουργό. Επιθυμούμε λοιπόν, πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών. Από 'κει και πέρα οι βασικές μας θέσεις αφορούν ψηφιακά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright και τις πατέντες, η εκτεταμένη χρήση του ελεύθερου λογισμικού, και όλα αυτά χωρίς να τοποθετούμαστε στον άξονα Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά.
Μιλώντας για διαχωρισμό εξουσιών, σκέφτεστε και την αποκοπή της εκκλησίας από το κράτος;
Το ζήτημα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, δεν το έχουμε συμπεριλάβει στις αρχικές μας θέσεις. Από τα 22 ευρωπαϊκά πειρατικά κόμματα, μόνο 3(στη Φιλανδία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο) έχουν πάρει θέση για αυτό το ζήτημα. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη συζήτηση για αυτό το θέμα στο forum μας, αλλά δεν είναι κάτι που θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τις εκλογές. Το συζητάμε πάνω στα πλαίσια των αλλαγών του Συντάγματος, το οποίο χρειάζεται πάρα πολλές.
Μία από τις βασικές σας αρχές είναι η λειτουργία της άμεσης Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα του σήμερα; Και αν ναι, με ποιόν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί;
Υπάρχει ένα ιστορικό παράδειγμα άμεσης Δημοκρατίας που λειτουργεί τα τελευταία 150-250 χρόνια στην Ελβετία. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν, να αποφασίζουν για αυτά που τους αφορούν και να ψηφίζουν σε περίπου 40 δημοψηφίσματα το χρόνο, Από τα χάλια που βρισκόμαστε, μέχρι την άμεση Δημοκρατία υπάρχουνε βήματα και στάδια. Το πρώτο βήμα είναι η συμμετοχική Δημοκρατία. Μπορούν να νομοθετηθούν απλά πράγματα τα οποία θα δίνουν βασικά δικαιώματα στους Έλληνες πολίτες τα οποία δεν τα έχουμε, σε αντίθεση με τους Ελβετούς, τους Φιλανδούς και τους Ισλανδούς. Δεν ζητάμε κάτι περίεργο και εξωγήινο. Υπάρχουν κάποιοι μεταξύ των Ελλήνων οι οποίο αντιλαμβάνονται την άμεση Δημοκρατία ως ένα εντελώς αταξικό σύστημα το οποίο θα ανατρέψει τα πάντα, όμως δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο εφαρμοσμένο πρακτικό παράδειγμα μεγάλης κλίμακας. Μπορεί ένα χωριό να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην κεντρική του πλατεία με ψηφοφορία, αλλά το μόνο παράδειγμα αμεσοδημοκρατικού κράτους που έχουμε είναι η Ελβετία, και κάποια ψήγματα που έχουν βάλει στη Φιλανδία, στην Ισλανδία και σε κάποια σημεία του Καναδά. Επειδή είμαστε πραγματιστές και ρεαλιστές, αναγνωρίζουμε το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, και λέμε ότι με μικρές κινήσεις μπορούν να γίνουν πολύ συμμετοχικότερα τα πράγματα. Να γίνεται και εδώ με 100.000 υπογραφές να στέλνεται ένας νόμος στη Βουλή ή αντίστοιχα να ακυρωθεί ένας ισχύον νόμος. Με λίγα πράγματα μπορούμε να λειτουργούμε συμμετοχικότερα, και όσο πιο συμμετοχικότερα θα λειτουργούμε θα γινόμαστε και πιο υπεύθυνοι. Για παράδειγμα, στην Ελβετία το εργατικό συνδικάτο μάζεψε 100.000 υπογραφές και έθεσε σε δημοψήφισμα την αύξηση της καλοκαιρινής άδειας από 4 βδομάδες σε 6, και ο κόσμος το απέρριψε! Αυτό είναι υπευθυνότητα, κάτι που χρειάζεται η άμεση Δημοκρατία. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα πηγαίνοντας στη συμμετοχική Δημοκρατία, στη συμμετοχικότερη, στην αμεσότερη και να εξεταστεί στο βάθος του χρόνου πώς θα λειτουργήσει η άμεση. Ταυτόχρονα θα βελτιώνεται συνεχώς η τεχνολογία που θα μας επιτρέψει με ψηφιακό πλέον τρόπο να λαμβάνουμε αποφάσεις και θα μπαίνουν στην κοινωνία περισσότεροι νέοι που θα έχουν μεγαλώσει σε μία δημοκρατική κοινωνία.
Ο εσωτερικός τρόπος λειτουργίας του κόμματός σας, παραπέμπει επίσης σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες;
Απολύτως. Σε επίπεδο μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι καλοί στη χρήστη του υπολογιστή ήταν εύκολο να το υλοποιήσουμε. Βέβαια είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πράγματα να διορθώσουμε. Όμως όλα τα αποφασίζουμε συλλογικά. Για παράδειγμα, το αν θα κατέβουμε σε αυτές τις εκλογές το αποφασίσαμε με 86% υπέρ. Ως κόμμα δεν έχουμε ηγέτη ή αρχηγό αλλά μια επταμελή διοικούσα επιτροπή η οποία έχει εκτελεστικό χαρακτήρα.
Μας προαναφέρατε ότι δεν τάσσεστε σε κάποιον ιδεολογικό άξονα. Πώς αντιμετωπίζετε τα υπόλοιπα κόμματα; Υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε μετεκλογικά με άλλη παράταξη;
Στο κόμμα μας υπάρχουν άνθρωποι είτε με αριστερές ιδέες, είτε με κεντρώες ή και με δεξιές. Η κοινή μας αίσθηση είναι ότι οι πειρατικές ιδέες έχουν να δώσουν πράγματα στον 21ο αιώνα και ότι ο διαχωρισμός σε αριστερά-κέντρο-δεξιά έχει ξεπεραστεί. Όσον αφορά το θέμα της συνεργασίας, το καταστατικό μας αναφέρει πως για να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία, θα πρέπει τα 2/3 των μελών μας να συμφωνήσουν, κάτι καθόλου εύκολο να συμβεί. Όμως για να γίνει μια τέτοια συνεργασία πρώτα θα ζητήσουμε κάποια πράγματα, όπως την απόλυτη διαφάνεια και την πρόσβαση σε όλα τα δημόσια έγγραφα από κάθε πολίτη χωρίς καν να χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει έννομο συμφέρον. Εάν κάποιο μεγάλο κόμμα νομοθετήσει κάτι τέτοιο για να έχει τους Πειρατές μαζί του, ταυτόχρονα αυτο-υπονομεύεται και αναιρεί βασικούς τρόπους ύπαρξής του.
Ποιά η θέση σας απέναντι στα μνημόνια και τί προτάσεις έχετε για την οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας;
Η θέση μας είναι ότι πριν το πρώτο μνημόνιο θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις και δημοψήφισμα ή εκλογές. Η εξυγίανση της Ελλάδας πρέπει να βασιστεί στις βασικές αρχές της απόλυτης, πραγματικής διαφάνειας στο δημόσιο, η οποία μαζί με την ανεξάρτητη και σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και θα βελτιώσει κατά 12 δις ευρώ το χρόνο τα δημόσια οικονομικά, ώστε να μην κόβουμε δαπάνες στα τυφλά ούτε και να βάζουμε φόρους αδιακρίτως. Πρέπει να υπάρχει λογιστικός έλεγχος όλου του δημοσίου από τους πολίτες και να καταργηθούν οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών και κάθε διαχωρισμός μεταξύ βουλευτή και απλού πολίτη, στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης. Επίσης θα βοηθήσουν πολύ οι βασικές μας θέσεις που είπαμε και πιο πριν.
Ως Πειρατές, ποιές πιστεύετε ότι είναι οι βασικές αιτίες της χρεωκοπίας μας;
Η αδιαφάνεια είναι μακράν ο χειρότερος παράγοντας καθώς και το ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα συμμετοχής, αλλά δίνουμε λευκή επιταγή κάθε 4 χρόνια σε κάποιους για κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς καν να έχουμε τη δυνατότητα να τους αναιρέσουμε εφόσον κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προεκλογικά έλεγαν.
Ίσως ένας ακόμη λόγος, είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε το κράτος το δημόσιο τομέα. Εσείς πώς θα τον λειτουργούσατε; Θέλετε ένα μεγάλο ή ένα συμπυκνωμένο δημόσιο;
Ούτε μεγάλο ούτε συμπυκνωμένο, μόνο όσο χρειάζεται. Θα επανέλθω στο θέμα της διαφάνειας γιατί λύνει όλα αυτά τα προβλήματα. Η διόγκωση του δημόσιου τομέα έγινε για ρουσφετολογικούς λόγους και τα μεγάλα κόμματα ποτέ δεν θέλησαν να ελαφρώσουν το δημόσιο με τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις. Μία από τις λύσεις η οποία ουδέποτε προβλήθηκε όπως θα έπρεπε και θα οδηγούσε σε πολύ μικρότερες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, είναι να εξεταστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ και να αναστραφούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις. Δεν το κάνουνε γιατί πρέπει να συντηρούν το πελατειακό κράτος.
Δηλαδή είστε υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο αλλά με προϋποθέσεις;
Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη θέση, θέλω όμως να επισημάνω ότι το ρουσφετολογικό κράτος δημιούργησε αχρείαστες θέσεις τις οποίες αρνήθηκε εκ των υστέρων να πετσοκόψει και αυτό πληρώνουμε όλοι μας.
Όσον αφορά την ACTA*, ως κόμμα έχετε πάρει καθαρά θέση εναντίον της. Τί κινδύνους θεωρείτε ότι θα επιφέρει μια τέτοιου είδους συμφωνία;
Μια συμφωνία σαν την ACTA, δημιουργεί 2-3 σοβαρά προβλήματα. Το ένα είναι ότι προκειμένου οι πάροχοι του ίντερνετ να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητάει η ACTA θα πρέπει να βάλουν φίλτρα τα οποία θα παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα φτάνοντας σε σημείο όπου θα διαβάζουν τα e-mail μας. Θα κληθούν να κάνουν πράγματα τα οποία είναι αντισυνταγματικά. Προσπαθούν μέσω του ψηφιακού κόσμου, να παραβιάσουνε αρχές οι οποίες ισχύουν στο Σύνταγμα και δεν θα διανοούντο να τις παραβιάσουνε στον πραγματικό κόσμο. Η ACTA είναι το αντίστοιχο με το να τοποθετούσαμε ένα μικροφωνάκι σε ένα δημόσιο χώρο και η κάθε συζήτηση να κατέληγε στην Ασφάλεια. Σαν να ανοίγουν κάθε γράμμα, να το κοιτάνε αν έχει βόμβα, και έπειτα να το ξαναταχυδρομούν. Ένα δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι η ίδια η ACTA δίνει μια λευκή νομοθετική επιταγή σε ένα ιδιωτικό σώμα που λέγεται “επιτροπή της ACTA” και η οποία μπορεί να τροποποιεί όπως εκείνη θέλει τη συμφωνία. Ουδέποτε ως ανθρωπότητα έχουμε ξαναδώσει σε ιδιωτικό σώμα λευκή νομοθετική επιταγή, και είναι έγκλημα να το κάνουμε τώρα πατώντας στην πρόφαση για την προστασία του copyright. Το τρίτο σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με το copyright. Ενώ είναι σαφή η πρόθεση εκατομμυρίων Ευρωπαίων να τροποποιήσουν τη νομοθεσία περί copyright και πατέντων, η ACTA έρχεται και βάζει έναν “τοίχο” και απαγορεύει την τροποποίηση αυτής της νομοθεσίας. Οποιοδήποτε κράτος έρθει στα συγκαλά του, και σε μερικά χρόνια θελήσει να μειώσει την προστασία που δίνει με το copyright και να την κάνει να ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μόνο, θα δυσκολεύεται έως θα αδυνατεί να κάνει αυτήν την αλλαγή. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, του copyright και των πατεντών, έχει καταλάβει την κορυφή του λόφου και πετάει κάτω τις σκάλες ώστε να μην μπορεί κανείς άλλος να ανέβει.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία έκφραση που προωθούσαν κυρίως οι δισκογραφικές εταιρείες, η οποία είναι γνωστή ως “η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική”. Αυτό τελικά ισχύει; Ποιά η άποψή σας;
Αυτό που ισχύει είναι ότι η μουσική βιομηχανία σκοτώνει τη μουσική, κάτι που έχουν πει ανά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες. Η ύπαρξη της ψηφιακής εποχής δεν έχει βλάψει τους καλλιτέχνες, αντιθέτως έχει αυξήσει τα έσοδά τους κατά 114%. Ο μόνος που έχει πρόβλημα είναι η μουσική βιομηχανία που τόσο καιρό ήταν ένας μεσάζοντας που σήμερα είναι άχρηστος. Στην εποχή του βινυλίου έπρεπε να γίνουν πολύ ακριβές παραγωγές σε ειδικευμένο στούντιο χρησιμοποιώντας ακριβές τεχνολογίες. Υπήρχε δουλειά και κόστη γιατί έπρεπε να στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία προκειμένου να ολοκληρώσει την παραγωγή που ήταν τότε πολύ χρήσιμη. Σήμερα έχει καταστεί ένας άχρηστος μεσάζοντας που παίρνει το 95% των κερδών και δίνει το 5% στους καλλιτέχνες. Ο οποιοσδήποτε με τα τωρινά μέσα μπορεί να παράγει και να διανείμει φθηνά το υλικό του. Η επιμονή της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας να είναι με το ζόρι και με το νόμο ο μεσάζοντας, έχει οδηγήσει σε αυτές τις τρέλες τις οποίες ζούμε αυτή τη στιγμή. Παραδείγματος χάριν, μία κυρία στη Φλόριντα η οποία κατέβασε 24 τραγούδια από το ίντερνετ θα τιμωρηθεί με 1,5 εκατομμύριο δολάρια, τη στιγμή που αν είχε κλέψει 3 φορές από 24 CD-κάτι πολύ χειρότερο από το να κατεβάσει τραγούδια- θα είχε πληρώσει 6.000 δολάρια πρόστιμο. Αυτοί οι νομοθετικοί παραλογισμοί κάνουν τον κόσμο να αντιδρά. Και η βιομηχανία που κατασκεύαζε πάγους είχε πρόβλημα διανομής όταν εφευρέθηκε το ψυγείο, αλλά δεν νομοθετήσαμε υπέρ της. Και η ατμομηχανή είχε πρόβλημα όταν βγήκε η σιδερομηχανή αλλά δεν φτιάξαμε νομοθετήματα υπέρ της. Αν κάναμε αυτά που λέει η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, σήμερα θα είχαμε ατμομηχανές. Είναι απολύτως εξωφρενικό αυτό που ζούμε.
*ACTA: Μία συμφωνία η οποία αν εγκριθεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του ίντερνετ όπως μέχρι σήμερα τον ξέραμε. Πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία που αφορά τις 27 χώρες της Ε.Ε. και 10 ακόμα κράτη. Καλύπτει και δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα γενόσημα φάρμακα. Η ενδεχόμενη εφαρμογή της έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ανά την Ευρώπη καθώς θεωρείται ως το πρώτο βήμα για μια προσπάθεια ελέγχου και καταστολής των χρηστών του ίντερνετ με πρόφαση το copyright. Περισσότερες πληροφορίες για την ACTA και τις επιπτώσεις της μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο.