ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
28/1/2013
Σούπα με μπρόκολο, για τους κρυολογημένους χορτοφάγους
Υλικά
1 κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
4 πατάτες, μέτριες, σε μεγάλα κομμάτια
4 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
4 πράσα, σε μεγάλα κομμάτια
2 κρεμμύδια, ξερά, σε μεγάλα κομμάτια
80 ml λευκό ξηρό κρασί
800 ml ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο)
3 κ.σ. μπαχαρικά (καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα)
ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
αλάτι και πιπέρι
λίγα κρουτόν
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά.
Τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση μαζί με το ξύσμα του λεμονιού. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη.
Σερβίρουμε ρίχνοντας λίγα κρουτόν μέσα σε κάθε πιάτο.