ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

16/9/2013

«Μωραΐτικο» κοτόπουλο

«Μωραΐτικο» κοτόπουλο

Ένα παραδοσιακό πιάτο του χωριού σκέτη νοστιμιά!


Υλικά για 6 άτομα


750γρ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε μέτριους κύβους


450γρ. φύλλο κρούστας


1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο


200γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους


2-3 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες


2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο


1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο (ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο)


1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων


1-2 κρόκους αβγού, αναμεμιγμένους με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα των «πακέτων»


αλάτι και πιπέρι




Εκτέλεση


Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και τα καλύπτετε με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.


Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το κοτόπουλο. Το αφήνετε να πάρει χρώμα και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη φέτα, τα αρωματικά και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνετε.


Στρώνετε ένα κομμάτι φύλλο κρούστας μέσα σε μπολ ή κεσεδάκι διαμέτρου 12εκ. και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο από πάνω σταυρωτά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με δύο φύλλα ακόμα.


Βάζετε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του μπολ, διπλώνετε ένα ένα τα φύλλα προς τα μέσα και την καλύπτετε. Αναποδογυρίζετε το μπολ μέσα σε ένα λαδωμένο ταψί και ξεφορμάρετε ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό «πακετάκι». Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά (φύλλα και γέμιση) και τοποθετείτε τα «πακετάκια» δίπλα δίπλα στο ταψί.


Αλείφετε με τον κρόκο αβγού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Συνοδεύετε το φαγητό με μικρές χυλοπίτες.




Συνταγή: Γεωργία Κοφινά


Πηγή: protothema.gr


Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


Food Styling: Tina Webb