ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

22/8/2013

Ευρωπαϊκός συντονισμός για τα φυσικά φαινόμενα

Ευρωπαϊκός συντονισμός για τα φυσικά φαινόμενα

Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο μπορεί να δεχθεί πλέον κλήσεις το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Το ERC συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών στα Βαλκάνια.


Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο μπορεί να δεχθεί πλέον κλήσεις το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Το ERC συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών στα Βαλκάνια.




Επτά συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων ERC στις Βρυξέλλες παρακολουθούν από τους υπολογιστές τις συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης των πυρκαγιών στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Το κέντρο έλαβε, για παράδειγμα, αίτημα συνδρομής από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αδυνατεί από μόνη της να δώσει λύση στα πύρινα μέτωπα. Μετά από μεσολάβηση του ERC η Κροατία έστειλε στη γειτονική της χώρα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.




Ο Πέτερ Μπίλινγκ, υποδιευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων, μιλά στην DW για την αποστολή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας: «Κατ΄ αρχήν παρακολουθούμε φυσικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την πρόληψη μεγάλων καταστροφών. Το δεύτερο είναι ότι συλλέγουμε και δίνουμε πληροφορίες για καταστροφές και κρίσεις, έτσι ώστε όλοι οι εταίροι να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Το τρίτο είναι ο συντονισμός. Αφού πρώτα ενημερωθούμε για τις όποιες ανάγκες, αναζητούμε τα μέσα και βοηθούμε τις χώρες-μέλη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις.




Δύσκολη αποστολή που προσφέρει ικανοποίηση




Η τελική απόφαση για τη διαχείριση μιας κρίσης βρίσκεται στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Επιπλέον το ευρωπαϊκό Κέντρο ενεργοποιείται μόνο όταν μια ευρωπαϊκή χώρα ζητήσει βοήθεια. Κάθε χρόνο συντονίζονται από τις Βρυξέλλες περίπου 30 δράσεις.




Στο Κέντρο εργάζονται περίπου 40 άτομα. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν πολλές γλώσσες και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Και επαγγελματικά προέρχονται, ωστόσο, από πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ανάμεσά τους υπάρχουν σεισμολόγοι, γεωγράφοι, γεωλόγοι ή ακόμα και πολιτικοί επιστήμονες, όπως ο Πέτερ Μπίλινγκ. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, λέει ο γερμανός υποδιευθυντής του Κέντρου: «Δεν είναι ωραίο να σου τηλεφωνούν στις 3 τη νύχτα ζητώντας βοήθεια. Όταν όμως έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να βοηθήσεις τα θύματα καταστροφών, να συμβάλλεις στη σωτηρία τους ή να κάνεις κάτι για μην καταστραφούν πολιτιστικά μνημεία, τότε αυτό σε γεμίζει ικανοποίηση», λέει ο υποδιευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων ERC.