ΚΥΡΙΑΚΗ 28/4/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΤΑΞΙΔΙ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΑΞΙΔΙ

8/3/2012

Καλάβρυτα, πόλη μαρτυρική σε περιοχή που οι ομορφιές περισσεύουν!

Καλάβρυτα, πόλη μαρτυρική σε περιοχή που οι ομορφιές περισσεύουν!

Η ιστορική κωμόπολη της Πελοποννήσου έχει γίνει αγαπημένος χειμερινός προορισμός όσων θέλουν να ξεκουραστούν κάποιο Σαββατοκύριακο μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα της πόλης, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για να εξασκηθούν στα χειμερινά σπορ και κυρίως στο σκι. Τα Καλάβρυτα συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών και σφύζουν από κόσμο κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.

Καλάβρυτα, πόλη μαρτυρική σε περιοχή που οι ομορφιές περισσεύουν!Καλάβρυτα, πόλη μαρτυρική σε περιοχή που οι ομορφιές περισσεύουν!

Η ιστορική κωμόπολη της Πελοποννήσου έχει γίνει αγαπημένος χειμερινός προορισμός όσων θέλουν να ξεκουραστούν κάποιο Σαββατοκύριακο μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα της πόλης, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για να εξασκηθούν στα χειμερινά σπορ και κυρίως στο σκι. Τα Καλάβρυτα συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών και σφύζουν από κόσμο κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.
Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο, τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στα 756 μ., σε ένα τεράστιο ξέφωτο, που το «αγκαλιάζει» το ελατοδάσος της Ανεξαρτησίας ή Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων. Με πολύ καλή τουριστική υποδομή τόσο μέσα στο χωριό όσο και στα πέριξ αυτού, υποδέχονται τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι πλούσιο σε φύση, αλλά και... ιστορία.
Ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα της ιστορίας των Καλαβρύτων είναι η θυσία των κατοίκων της, που έχει αναχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία και την ειρήνη. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατέκαψαν τα πάντα, λεηλάτησαν τα Καλάβρυτα, πυρπόλησαν το Δημοτικό Σχολείο, όπου είχαν κλείσει τα γυναικόπαιδα, και εξόντωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης στο χωράφι του Καπή. Συνολικά, εκείνη τη μέρα μόνο, εκτελέστηκαν 499 άτομα και διέφυγαν μόλις 12.
Από τα πιο ξεχωριστά σημεία για να σταθείτε είναι και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Στο κτίριο που στεγάζεται το μουσείο ,οι κάτοικοι της κωμόπολης υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας. Εδώ διαχωρίστηκαν οι οικογένειες, εδώ έγινε ο οδυνηρός αποχωρισμός. Στο σημείο αυτό στέκει η Καλαβρυτινή Μάνα, ένα τεράστιο γλυπτό για να θυμίζει τον ηρωισμό και τα πάθη που υπέστησαν οι κάτοικοι των Καλαβρύτων για να θυμίζει τη ζοφερότερη στιγμή της ιστορίας των Καλαβρύτων.

Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα θα βρείτε το πασίγνωστο και ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Κατά την παράδοση χτίστηκε τον 10ο αιώνα και υπήρξε το κέντρο πολεμικών γεγονότων της μεγάλης εξέγερσης του 1821. Εκεί υψώθηκε το λάβαρο και έγινε η ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Σήμερα έχει γίνει προσκύνημα για όλους και όσοι επισκέπτονται την περιοχή δεν παραλείπουν να βρεθούν σ' αυτό. Ξεχωρίζουν το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών, αλλά και ο επιτάφιος του 1754, ένα ευαγγέλιο που έχει δωρίσει η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β' η Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ενώ σημαντικό θησαυρό αποτελούν και τα έντυπα στη βιβλιοθήκη της μονής (πληροφορίες στο τηλ. 2692022363).

Επιβλητικό και το Μέγα Σπήλαιο, που θα βρείτε μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα στη δεξιά όχθη του Βουραϊκού ποταμού, χτισμένο σε μια κοιλότητα του κατακόρυφου βράχου. Ανάμεσα στα κειμήλια θα δείτε την εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας που φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς, ενώ αξιόλογο είναι και το λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, όπως επίσης και εθνικές στολές, ένας πολύτιμος σταυρός με τίμιο ξύλο και πολλά ευαγγέλια.
Μετά τις βόλτες σας στα ιστορικά αυτά κέντρα, μπορείτε να ακολουθήσετε μια διαδρομή που θα σας γαληνέψει ακόμα περισσότερο. Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι ό,τι πρέπει και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι το καλύτερο μέσο για να δείτε από κοντά την ομορφιά του τοπίου. Ένα σημαντικότατο έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, που το 1889 υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής της γραμμής και ανατέθηκε η χάραξη και η κατασκευή της στον Γάλλο Ατόν. Το τρενάκι πρωτολειτούργησε το 1896, ενώ πριν από λίγα χρόνια ανεστάλη για κάποιο διάστημα η λειτουργία του, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή του Διακοπτού και κατέστρεψε τη γραμμή. Η τελευταία αποκαταστάθηκε και πλέον ο Οδοντωτός λειτουργεί και πάλι κανονικά.
Η απόσταση Διακοπτό - Καλάβρυτα είναι 22,4 χιλιόμετρα και το τρενάκι τη διανύει σε μία ώρα. Η ταχύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρων την ώρα στην απλή γραμμή και στα 6 - 15 χιλιόμετρα την ώρα όταν χρησιμοποιεί το μηχανισμό οδοντωτού άξονα, που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και ο οποίος υποβοηθά το συρμό στα σημεία της γραμμής που έχουν μεγάλη κλίση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαδρομή, που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς, αφήνοντας πίσω το Διακοπτό το τρενάκι παίρνει ύψος και χαρίζει στους επιβάτες του εικόνες συναρπαστικές: τεράστια απόκρημνα βράχια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση από πλατάνια, έλατα και πικροδάφνες. Και όλα αυτά περνώντας μέσα από διαδοχικές σήραγγες και πανύψηλες στενές γέφυρες.

Στα Καλάβρυτα μπορείτε ακόμα να περάσετε από το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ένα χαρακτηριστικό κτίριο που έχει διασωθεί από όλες τις καταστροφές των Καλαβρύτων. Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος για πολλές δραστηριότητες του δήμου, με προβολές και διαλέξεις, ένα κέντρο με ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση από τα Καλάβρυτα προς το Νότο, αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Λιμνών: ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης με 13 καταγεγραμμένες κλιμακωτές λίμνες, λαβυρινθώδεις διαδρόμους, στοές, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πρόκειται για μια παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μ., εκ των οποίων έχουν αξιοποιηθεί τα 500 μ. Η διάβαση του κοινού πάνω από τις τρεις λίμνες γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες και η ξενάγηση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου παραμένει στους 14 - 16o C όλες τις εποχές του χρόνου, η υγρασία αγγίζει συχνά το 100% και οι μόνοι οργανισμοί που αντέχουν να μένουν μόνιμα εδώ είναι οι νυχτερίδες. Θα τις δείτε μόλις εισέλθετε στο χώρο του σπηλαίου, αλλά δεν πρόκειται να σας πειράξουν, γιατί πετούν πολύ ψηλά.
Βγαίνοντας από το σπήλαιο, ο δρόμος συνεχίζει προς τις Πηγές του Αροάνιου ποταμού ή Πλανητέρο. Πλησιάζοντας, η αλλαγή στο τοπίο ακόμη και το χειμώνα, οπότε το πράσινο υποχωρεί, είναι φανερή. Τρεχούμενα νερά και αμέτρητα πανύψηλα πλατάνια σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό δάσος. Από εδώ πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός, στις κοίτες του οποίου υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και, φυσικά, οι απαραίτητες ταβέρνες, που σερβίρουν νοστιμότατες... πέστροφες.