ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6/9/2013

Ηλεκτρονικό δίχτυ για τις οφειλές στα επικουρικά ταμεία

Ηλεκτρονικό δίχτυ για τις οφειλές στα επικουρικά ταμεία

Ηλεκτρονικό «μπλόκο» για την είσπραξη των εισφορών στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας -που καλύπτουν 1,2 εκατομμύριο άτομα- καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και εκτιμάται ότι το όφελος θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Ηλεκτρονικό «μπλόκο» για την είσπραξη των εισφορών στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας -που καλύπτουν 1,2 εκατομμύριο άτομα- καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και εκτιμάται ότι το όφελος θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Με το νέο μοντέλο οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Αυτό αφορά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αλλά και στους 12 τομείς πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου «κλείδωσαν» οι αλλαγές. Για «γενναία μεταρρύθμιση» μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως «νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δύο αυτά ταμεία και κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μια ακόμη ανοιχτή πληγή του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος».
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε μέχρι τώρα είναι πως στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα η καταβολή των εισφορών γινόταν με... παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή με χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις.
Στόχος του υπουργού Εργασίας είναι με το νέο σύστημα να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να μπει τέλος στον κατακερματισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα θα περιοριστεί η γραφειοκρατία, αφού οι εργοδότες θα υποβάλλουν πλέον μόνο μία ηλεκτρονική μισθοδοτική κατάσταση ενώ αναμένεται να επιταχυνθεί και ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.
Για την υλοποίηση των αλλαγών συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις (όπου κρίνεται απαραίτητο) για την ένταξη των τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ.
Οπως υπογράμμισε στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας, ο κατακερματισμός των διαδικασιών είσπραξης και το ότι κάποιοι τομείς επικουρικής ασφάλισης είχαν υποτυπώδη πληροφοριακή υποδομή είχαν ως αποτελέσματα:
Την αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα ταμεία
Την απουσία αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες
Την καθυστέρηση στην απονομή των παροχών (συντάξεων και εφάπαξ).
Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας και εκτιμάται το όφελος θα φτάσει στο 12% με 15% επί των υφισταμένων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20% με 25% για τους φορείς πρόνοιας (όπως ήδη αναφέρθηκε, θα αγγίξει τα 70 εκατομμύρια).
Με βάση τα στοιχεία, οι οφειλές αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά στο ΤΑΠΙΤ, ενδεικτικά αναφέρεται πως στον τομέα του μετάλλου κανονικά καταβάλλουν τις εισφορές 8.000 επιχειρήσεις και... αναζητούνται οι υπόλοιπες.
Για έναν «ενιαίο μηχανισμό καθολικής εποπτείας και ελέγχου υποβολής και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών» έκανε λόγο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας πως «οικοδομείται μια νέα πραγματικότητα που αναμένεται να οδηγήσει στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».
Συντάξεις με... υπεύθυνη δήλωση
Οι αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των εισφορών στα επικουρικά ταμεία έρχονται μετά την αποκάλυψη πως ο φορέας των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) χορηγούσε συντάξεις με... υπεύθυνη δήλωση.
Το θέμα είχε παρουσιάσει το «Εθνος της Κυριακής» και αυτήν τη στιγμή με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πραγματοποιείται έλεγχος και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα.
Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική για την κατάσταση που μέχρι τώρα επικρατούσε σε πολλά επικουρικά ταμεία. Στο πληροφοριακό σύστημα του φορέα των εμποροϋπαλλήλων δεν περνούσαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία, ενώ έγγραφα στοιβάζονταν σε αποθήκες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνεται έλεγχος και παρακολούθηση των καταβαλλόμενων εισφορών, ενώ η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γινόταν με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Μάλιστα σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις είχαν βάλει «λουκέτο» αναζητούνταν ακόμα και λογιστές για να πιστοποιήσουν τον χρόνο ασφάλισης.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας -που έχει «μεταφερθεί» στο ΕΤΕΑ- καλύπτει πάνω από 290.000 εμποροϋπαλλήλους και μόνο στην Αττική καλύπτει εργαζομένους από 65.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο το ταμείο είναι ελλειμματικό παρότι σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν 7 εργαζόμενοι (και επομένως δεν έπρεπε να έχει οικονομικά προβλήματα).