ΚΥΡΙΑΚΗ 11/5/2025

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3/10/2013

Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών. Διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών. Διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Σε δύο φάσεις χωρίζεται - ατύπως - η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, αναδιάρθρωσης ή/και εξυγίανσης των συνεταιριστικών τραπεζών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος, από τη θέση του επόπτη, ενημέρωσε μέσα στο Σεπτέμβριο τις ενδιαφερόμενες τράπεζες για το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να αντλήσουν και πλέον το... μπαλάκι βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών νομοθετικές προτάσεις για την κατάρτιση του νέου πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών. Οι προτάσεις της ΤτΕ βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη φάση αφορά στις συνεταιριστικές που υπολείπονται του απαιτούμενου ορίου για τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων. Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθούν οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης για τις υπόλοιπες τράπεζες του κλάδου, οι οποίες ναι μεν “αγγίζουν” το ελάχιστο όριο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες Αρχές έχουν δώσει παράταση για την επίτευξη των απαιτούμενων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Η αρχική προθεσμία έληγε, βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο, στις 30 Σεπτεμβρίου. Πλέον, οι συνεταιριστικές έχουν περιθώριο ενός ακόμη μήνα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την αυτόνομη συνέχειά τους. Πηγές, ωστόσο, του κλάδου επισημαίνουν ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρούνται και εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα υπάρξει περαιτέρω παράταση.

Εξάλλου, οι πληροφορίες θέλουν έξι από τις 14 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν στην ελληνική αγορά να έχουν ήδη υποβάλει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, με το πράσινο φως από την επιτροπή ξεκινά και τυπικά η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του, ιδιαίτερα σημαντικού για τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, κλάδου.

Αναφορικά με τα συνολικά κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρωθούν για να “διασωθεί” ο κλάδος, τραπεζικές πηγές τα τοποθετούν κάτω από 100 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι για κάποιες τράπεζες οι ανάγκες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Παρ΄ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών για το σύνολο του κλάδου είναι ζοφερές.

Σύμφωνα με αυτές, οι συνεταιριστικές τράπεζες που θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση θα είναι περισσότερες από αυτές που θα διασωθούν. Μάλιστα, υπάρχουν παραδείγματα συνεταιριστικών τραπεζών που κυριολεκτικά στο νήμα δείχνουν να γλιτώνουν το “λουκέτο”

Οι καταθέσεις
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους καταθέτες αφού οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν θα διαχωριστούν σε “καλό” και “κακό” κομμάτι, με τις καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία να αποκτούνται από μία εκ των συστημικών τραπεζών.

Το σχέδιο που αρχικά φερόταν ως επικρατέστερο προέβλεπε την συγκέντρωση των συνεταιριστικών τραπεζών υπό τη σκέπη της Πανελλήνιας Τράπεζας, στην οποία άλλωστε είναι μέτοχοι. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σχέδιο να μην προχωράει, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η αυτόνομη συνέχεια των τραπεζών που θα βρουν τα αναγκαία κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή θωράκιση των συνεταιριστικών τραπεζών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) για η δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του δικτύου των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα την πορεία και την εξέλιξη της Συνεταιριστικής Πίστης, όπου αναμένεται να υπάρξει εκτενής παρουσίαση, με λεπτομερή στοιχεία, του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα εγχώρια ιδρύματα είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκαννήσου. Οι υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο είναι οι: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πιερίας και Σερρών.

Πηγή: capital.gr