ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4/12/2013

Έκλεισαν 130.000 επιχειρήσεις από το 2009 στην Ελλάδα-Έρευνα της ΕΣΕΕ για τις συνέπειες της κρίσης

Έκλεισαν 130.000 επιχειρήσεις από το 2009 στην Ελλάδα-Έρευνα της ΕΣΕΕ για τις συνέπειες της κρίσης
Από την αρχή της κρίσης, το 2009, έκλεισαν 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000. Επομένως οι καθαρές απώλειες είναι ότι έβαλαν “λουκέτο” 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις και το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια εικοσαετία πίσω παρουσιάζοντας την εικόνα που είχε τη δεκαετία του 1990.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται στην Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2013 που κατήρτισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.


Πιο αναλυτικά:




Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Σ.Ε.Ε. η απασχόληση στο εμπόριο υποχώρησε για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2013, οπότε το εμπόριο απώλεσε 23.194 θέσεις εργασίας (πτώση κατά 3,4% σε σχέση με το 2012), συγκεντρώνοντας μόλις 656.156 απασχολουμένους.




Για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά το 1999 η απασχόληση διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις, σε επίπεδα του 1997, έχοντας απολέσει 176.400 καθαρές θέσεις εργασίας ή το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008. Μάλιστα την περίοδο 2008 – 2013 το λιανικό εμπόριο έχασε το 18,5% των θέσεων εργασίας, έναντι 24,3% απωλειών στο χονδρικό εμπόριο και 30,2% στο εμπόριο αυτοκινήτων.




Το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο κλάδο απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 2013 συγκέντρωνε το 18,1% της συνολικής και το 20,9% (από 20,4% το 2008) της μη αγροτικής απασχόλησης. Στο εμπόριο συγκεντρώνεται το 31% του συνόλου των εργοδοτών, το 34,7% των αυτοαπασχολουμένων, το 15% των μισθωτών και το 44% των συμβοηθούντων μελών της συνολικής μη αγροτικής απασχόλησης.




Το 2008 το ποσοστό μερικής απασχόλησης στο εμπόριο ήταν 4,5%, ενώ το 2013 σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας στο 8,2%. Αντίθετα, η εργασία ορισμένου χρόνου δεν συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο εμπόριο (5,4% στο σύνολο των μισθωτών του εμπορίου έναντι 9,3% στη μη αγροτική απασχόληση), ενώ και το μερίδιο της προσωρινής εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένο (3,1%), ιδιαίτερα στους άνδρες.




Οι απώλειες θέσεων εργασίας επιχειρηματιών (εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων) φθάνουν το 47% των συνολικών απωλειών του κλάδου, και σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθούν απώλειες 16%, απώλειες που προέρχονται από τα συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη της οικογένειας του επιχειρηματία. Σε απόλυτους αριθμούς τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 75.000 ως 80.000 απώλειες επιχειρηματικών μονάδων στον κλάδο.




Σύμφωνα με την έκθεση, οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι. Οπως σημειώνεται, περισσότερες από 5 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν ότι πωλήσεις και κέρδη θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014.




Περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και 5 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2013. Το 17% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και το 10% των ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους (λουκέτο) το 2013.




Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας και η μείωση τιμών είναι οι δύο κυρίαρχες επιλογές των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η μείωση προσωπικού αντιστοιχεί σε ποσοστό αρκετά μικρότερο στις ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις (5,9%) σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ (13%).




Οι 7 στις 10 ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και οι 5 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους το 2013 είναι μειωμένα. Η απόλυτη πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, δηλώνουν ότι τα αποθέματά τους είναι μειωμένα και το 2013.


Τέλος, οι 7 στις 10 ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και οι 9 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ δήλωσαν στασιμότητα στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.




ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ


Ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το Εμπόριο υπογράμμισε: «Χάθηκαν είκοσι χρόνια. Και φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια μεγάλη περίοδο πολύ χαμηλών ρυθμών αύξησης εθνικού προϊόντος και η αύξηση θέσεων εργασίας θα κινείται με αργούς ρυθμούς ενώ η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης.




Επιπλέον, λόγω της αβεβαιότητας εμφανίζεται αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών και το νούμερο είναι τεράστιο καθώς εκτιμάται ότι ο εργοδότης θα πιέσει τους εργαζόμενους για επέκταση του χρόνου εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης».


Ακόμη ο καθηγητής είπε ότι το εμπόριο συντηρεί την ανδρική εργασία ενώ μειώνεται η απασχόληση γυναικών, οι οποίες δουλεύουν περισσότερο με σχέση μερικής απασχόλησης.




Σε ότι αφορά στην μεταβολή απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές καθώς το εμπόριο γίνεται πιο συγκεντρωτικό στη διαχείριση ενώ ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο δουλεύουν πολλές μέρες και περισσότερες ώρες από άλλα επαγγέλματα.




Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. Β. Κορκίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο αλλά σε βάθος χρόνου σταθεροποιούνται οι τάσεις καθώς η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως και πάλι, ξεπέρασε το 85% η υποχώρηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων, πολύ μικρών και ετερόρρυθμων, ενώ η σχετική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης. Ακόμη, οι 5 στις δέκα ΟΕ ατομικές και ΕΕ καθώς και 4 στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν επιδείνωση ρευστότητας για το 2014 και πτώση των πωλήσεων.




Ακόμη, σημείωσε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα είναι τα ίδια που επέλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, να εξακολουθεί να είναι ψηλότερα στη λίστα στη μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων ενώ το «λουκέτο» για το 10% είναι μια πιθανή εξέλιξη.




Στη συνέχεια σχολίασε ότι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αν και υπάρχουν μέσα θετικά στοιχεία για το άνοιγμα της αγοράς εντούτοις δεν θα πέσουν οι τιμές με την υιοθέτηση όλων όσων αναφέρει η σχετική έκθεση. Απαιτούνται δράσεις ως αποτέλεσμα μέσα από διάλογο με τους φορείς.


Oι κλάδοι της γενικής λιανικής, το λιανικό εμπόριο υπολογιστών και γραφείων και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ιωσήφ Χασίδ και την επιστημονική σύμβουλο της Ε.Σ.Ε.Ε. Βάλια Αρανίτου, παρουσιάζουν κέρδη.




Ο Σάββας Ρομπόλης Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. – ΑΔΕΔΥ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει σοβαρές διαχειριστικές και διαρθρωτικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα, κατ” επέκταση, στην ανάταξη της οικονομίας η οποία θα χρειαστεί μια εικοσαετία. «Η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού πιέζει απελπιστικά το ασφαλιστικό σύστημα όχι σε μερικά χρόνια αλλά άμεσα. Θα πρέπει να σκεφτούμε, μη συμβατικά μέτρα, για να ξεφύγουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.