ΚΥΡΙΑΚΗ 19/5/2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18/11/2013

«Σφαγή» γιατρών - φαρμακοποιών για τα γενόσημα

«Σφαγή» γιατρών - φαρμακοποιών για τα γενόσημα
Πόλεμο μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών προκαλεί η κυβερνητική απόφαση να αυξήσει τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας έχει θεσμοθετήσει και πιέζει για συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα γράφει στη συνταγή τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα χορηγεί το γενόσημο προϊόν που την περιέχει, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα κόψει τον ομφάλιο λώρο των εταιρειών με τους γιατρούς, μειώνοντας τη χορήγηση πρωτοτύπων και αυξάνοντας τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων.
Εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα πετύχει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπεται για το 2014 για τον ΕΟΠΥΥ (από 2,3 δισ. σε 2 δισ. ευρώ). Επικαλείται την περίπτωση των δημόσιων νοσοκομείων, όπου -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία- η χρήση γενοσήμων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας πλέον το 70%.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο μέσος όρος χρήσης γενοσήμων στα νοσοκομεία ξεπερνά το 60%, ενώ σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνά και το 90%. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΕΟΠΥΥ είναι κοντά στο 40%, με στόχο να ξεπεράσει το 60% στο τέλος του έτους.
Το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι «οι ασθενείς γίνονται καλά στα νοσοκομεία με τα γενόσημα. Γιατί δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και εκτός νοσοκομείων;». Από την πλευρά τους, οι γιατροί απαντούν ότι δεν είναι όλα τα γενόσημα σκευάσματα όσο αποτελεσματικά είναι τα πρωτότυπα.
Προειδοποιούν, δε, ότι η χορήγηση της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού. Οι φαρμακοποιοί απαντούν ότι ευθύνη του γιατρού είναι η διάγνωση και η επιλογή του θεραπευτικού σχήματος και δική τους είναι να χορηγήσουν το ενδεδειγμένο σκεύασμα.
Το θέμα έχει την εξής κρίσιμη παράμετρο: Μέχρι σήμερα, ο γιατρός είναι εκείνος που επιλέγει το προϊόν που θα καταλήξει στον ασθενή, διατηρώντας προνομιακή σχέση με την εταιρεία που το παράγει. Στο εξής, τη σχέση αυτή θα έχει ο φαρμακοποιός, ο οποίος θα αποφασίζει ποιο προϊόν, ποιας εταιρείας θα καταλήγει στον ασθενή.

«Αντιπαροχή»
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την αλλαγή αυτή ως αντιπαροχή του υπουργείου Υγείας προς τον κλάδο των φαρμακοποιών, έπειτα από τις πρόσφατες μειώσεις στο ποσοστό κέρδους τους. Θέση του υπουργείου είναι ότι το καθεστώς αυτό υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι φαρμακοποιοί τηρούν στάση αναμονής, συμφωνώντας (προφανώς) με το μέτρο...
Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι ασθενείς, οι οποίοι πληρώνουν πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή, εάν επιμείνουν να τους χορηγηθεί πρωτότυπο σκεύασμα. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν τα γενόσημα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Στο ερώτημα μπορεί να απαντήσει μόνον η πολιτεία, με πολλές ενστάσεις να εγείρονται σχετικά με την επάρκεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να πραγματοποιήσει μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Με αυτές μπορεί να πιστοποιηθεί ότι το αντίγραφο (γενόσημο) σκεύασμα είναι ουσιωδώς όμοιο με το πρωτότυπό του.
ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

«Αιμορραγία» για το... αίμα
Συνεχίζεται η οικονομική «αιμορραγία» από τους ελέγχους του αίματος στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο του προσφερόμενου αίματος ολοκληρώθηκε. Απομένουν μόνον τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ασκήσει η μια εταιρεία έναντι της άλλης αναφορικά με την τεχνική αξιολόγηση.
Παραμένει, όμως, σε εκκρεμότητα η διενέργεια του διαγωνισμού για τον ορολογικό έλεγχο - ένας διαγωνισμός που εξαγγέλθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ούτε καν η προκήρυξή του.
Πρόκειται για εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες αφορούν έλεγχο του αίματος για ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, AIDS και σύφιλη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κράτος πληρώνει ετησίως 18 έως 20 εκατομμύρια ευρώ για ορολογικές εξετάσεις, ενώ θα μπορούσε -με την πραγματοποίηση διαγωνισμού- να μειώσει δραστικά το κόστος έως και 70% σε ετήσια βάση.
Η πρόσφατη εμπειρία με τον μοριακό έλεγχο του αίματος έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει σημαντικό όφελος και υψηλή ποιότητα στο παρεχόμενο έργο. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ανά κέντρο ελέγχου αίματος ανέδειξε τους μειοδότες, σπάζοντας τυχόν μονοπωλιακές καταστάσεις.
Στον αντίποδα, το ισχύον, απόλυτα αποκεντρωμένο μοντέλο αιμοδοσιών της χώρας, χαρακτηρίζεται ως αναχρονιστικό και ιδιαίτερα ακριβό. Η δομή του περιλαμβάνει 103 υπηρεσίες αιμοδοσίας -διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα- οι οποίες διενεργούν ορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τον νέο διαγωνισμό θα πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

Δύο προϋποθέσεις
Η πρώτη είναι να διενεργηθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιτευχθεί η παραπάνω εξοικονόμηση.
Η δεύτερη είναι να διαμορφωθούν τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες θα επιτρέψουν σε όσο το δυνατό περισσότερους υποψηφίους να μετάσχουν στον διαγωνισμό.
Θα πρέπει, επίσης, η αξιολόγηση των προσφορών και η κατακύρωση της προμήθειας να διεξαχθεί ανά κέντρο ελέγχου αίματος, διότι με τον τρόπο αυτό το κράτος διασφαλίζεται ως προς το θέμα της καλύτερης δυνατής προσφοράς τιμής και εξοπλισμού ανά κέντρο. Κατά τον τρόπο αυτόν δεν εξαρτάται το σύνολο του ορολογικού ελέγχου όλης της χώρας από μία μόνο εταιρεία - κάτι το οποίο ισχύει σήμερα σε ποσοστό άνω του 90%.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη συγκεντροποίησης της προμήθειας των αντιδραστηρίων αιμοδοσίας για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος και προτίθεται να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα ελέγχου.
Για τον σκοπό αυτό έχει αποστείλει έγγραφο στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με το οποίο ζητεί να διενεργηθεί ενιαίος κεντρικός διαγωνισμός για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος.